Pages

Friday, February 19, 2016

10 saker du inte visste om [valfritt ämne]

Jag hyser en stark motvilja mot clickbait-rubriker likt den ovan. Egentligen känner jag så gentemot vilken som helst slags rubrik som fiskar klick (vilket är orsaken till att Klikinsäästäjä är en av mina favoritsidor på Facebook), men dessa "topp n grejer du inte visste" retar extra mycket gallfeber på mig, speciellt då det handlar om ett fenomen eller en fandom jag är bekant med. Man kan argumentera att artiklarna riktar sig till personer som inte är så insatta i ämnet, men då de flesta artiklar av denna kaliber som underrubrik eller ingress har någon form av texten "inte ens de största fansen visste detta" så smäller det av i min hjärna.

För det första, bästa artikelförfattare: ni underskattar min (och många andras) förmåga att minnas små och stora detaljer om något som intresserar mig. Är det en detalj från en bokserie jag älskar? Jag minns den, var så säker på det! För det andra förekommer det så gott som alltid en detalj som framkommit via något slags extramaterial, som bakom kulisserna på en film eller i en ledsagarbok (jösses, jag kommer inte på någon bra motsvarighet till companion) till en serie. Har ingen av dessa artikelförfattare någonsin varit med i en fandom? Jag kan garantera att man väldigt snabbt får höra om dylika detaljer även om man inte själv söker upp dem!

Jag blir förgrymmad på antalet dylika artiklar som cirkulerar på diverse sociala medier. De flesta upprepar samma fakta man redan läst i tiotals liknande artiklar, eller lyfter upp något som var en nyhet i fandomen för fem år sedan, plus minus ett par år. Ja, jag är mycket medveten om att jag kunde sluta läsa dylika artiklar, och faktum är att jag väldigt, väldigt sällan klickar på sådana länkar nuförtiden. Jag kände bara för att lufta min frustration lite grann. Rant over!


Seriöst, om jag snubblar över något jag glömt eller inte känt till gällande mina favoritfandoms blir jag mycket förvånad. Samt reagerar så här:


Monday, February 15, 2016

Stick du stygga snuva!

Flunssan vill bara inte lämna mig ifred! Just då jag tror jag håller på bli bättre slår en ny våg med nytt fokus över mig, och ner faller jag igen. Skulle vara kul att bli frisk snart, för att vara trött och ha ont hela tiden blir verkligt tröttsamt i längden. Jag har dessutom dragit på mig en nagelbandsinfektion, så mitt högra pekfinger är så gott som ur funktion.

Mirakelkurer emottages med tacksamhet!

Thursday, February 11, 2016

Födelsedagspresenter och fandomnyheter

Det är inte ens med flit jag skriver ett tredje Harry Potter-inspirerat inlägg i rad. Var man online igår är chansen stor att man såg en ganska stor nyhet cirkulera som berör just den fandomen: manuset till J.K. Rowlings nya pjäs The Cursed Child kommer att släppas i bokform den 31 juli i år. Det är inte en prequel, förresten, för de som inte följer JKR på Twitter och inte ser de tusentals tweets hon får, i vilka folk talar om pjäsen som en prequel, frågar om det faktiskt inte är en prequel, är hon säker, osv. Hon började använda hashtaggen #notaprequel i varenda tweet hon skriver angående pjäsen, men det verkar ändå inte gå hem hos folk. Nej, pjäsen utspelar sig faktiskt 19 år efter böckerna, dvs år 2017.

Personligen är jag väldigt glad över beskedet! Pjäsen spelas enbart på West End i London (åtminstone tillsvidare), men nu kommer alla att ha möjlighet att ta del av berättelsen även om man inte kan ta sig till London för att se pjäsen. Det är ju inte samma sak, men definitivt bättre än att bara få reda på vad som händer via återberättanden i andra hand. Vi får se om pjäsen senare sätts upp även annanstans.


En av mina födelsedagspresenter visade sig också vara HP-relaterad, då mina föräldrar köpt den illustrerade utgåvan av PS åt mig! Jag har lyckats motstå frestelsen att bläddra igenom den för att ta mig en titt på bilderna (som jag hört är fantastiska), för jag vill hellre se dem i sitt sammanhang medan jag läser boken. Jag har en känsla av att det kommer att bli början på en till Pottergenomläsning för mig...


What if? har jag redan börjat läsa med stort intresse, eftersom jag följt Randall Munroes webcomic xkcd i flera år. Okej, flera av what if-svaren har jag också redan läst då de publicerades på hans hemsida, men det finns några nya i boken, och de tål omläsning. Och en bok som levererar sidor som följande:


...jag menar, what's not to like?

Saturday, February 6, 2016

Identitetskris

För att fortsätta på Harry Potter-temat: passligt till min födelsedag märkte jag att Pottermore tagit tillbaka några av de gamla funktionaliteterna och åter erbjuder sorterings- och trollstavsquiz för de som registrerar sig. Jag har haft ett konto på Pottermore ända sedan det öppnades upp för betatestning, så naturligtvis fixade jag det kontot i skick igen. Men sedan började jag fundera... skulle resultatet se annorlunda ut om jag idag gjorde om elevhemstestet?

Till saken hör att jag identifierar mig som en Hufflepuff. Det har jag gjort sedan jag som 12-13-åring registrerade mig på numera nedlagda hogwarts.nu och via deras (väldigt rudimentära) test blev sorterad till det elevhemmet. De flesta bra test jag gjort på nätet tyder på samma sak, varav ett av de bättre klassade mig som en Ravenpuff, dvs en blandning mellan Hufflepuff och Ravenclaw. Då jag registrerade mitt första konto på Pottermore placerade testet mig också i Hufflepuff, vilket gladde min själ! Testet där är trots allt baserat på en algoritm J.K. Rowling tagit fram, så man tycker att det borde vara tillförlitligt.

Nyfikenheten tog över, så jag registrerade ett nytt konto, gjorde elevhemstestet, och...


[beklagar kvaliteten, min telefon har beslutat sig för att bra bilder inte är så viktiga]

Kris!! 

Jag har aldrig identifierat mig som en Gryffindor, och jag gör det nog inte i fortsättningen heller. Kanske jag bara är inne i en sådan fas i mitt liv just nu att lite mer mod behövs i vardagen (hej jobbansökningar och att ringa okända personer). Intressant nog hade också min trollstavs egenskaper ändrat från 12½ tum lång av lärkträd med drakhjärtesträng som kärna till 12¾ tum lång av vinranksträ med fågel fenixfjäder som kärna. Måste ta och läsa upp om träslagen och kärnorna igen för att se vad det innebär för min karaktärsförändring...

Thursday, February 4, 2016

Harry Potter-dagen!

Inbitna Potterfans rynkar antagligen pannan just nu. Vad då Harry Potter-dagen den fjärde februari? Det är ju den 31 oktober, eller så 31 juli då både Harry och J.K. Rowling firar födelsedag. Biblioteken i Helsingforsregionen firade dock Harry Potter-dagen idag med en mängd olika program på olika håll. Jag svängde förbi Dickursby bibliotek på väg hem, och fick glad i hågen iaktta en ny generation Potterfans syssla med olika aktiviteter relaterade till böckerna. Tidigare på dagen hade det tydligen ordnats sorteringsceremoni, trollstavsverkstad och frågesport, och då jag tittade in väntade flera ivriga barnfamiljer på att kvällens trollkarlscocktail skulle börja (ordet HelMet använder är velhokimara, men jag har absolut ingen aning om hur jag skulle översätta det ordet).


Jag tyckte det såg supermysigt ut! Dickursby bibliotek har en egen barn- och ungdomsavdelning som annars också är väldigt trevlig (jag har många gånger sett ungdomsgäng hänga där), och med lite HP-dekorationer blev den bara bättre. Några flickor satt och färgade elevhemsemblem, en av dem med en gryffindorslips runt halsen, och flera andra av barnen hade också försökt klä sig enligt temat. Min favoritgrej var nog fotobåset där man kunde ta bild av sig själv i samma slags ram de i filmerna använde för efterlysningsaffischerna. Där fanns till och med lösmustascher man kunde ta på sig! Några flickor ockuperade dock båset så gott som konstant, och jag ville inte fota dem utan deras medgivande. Några av de äldre barnen (10-12-åringar enligt min uppskattning) gav mig lite sneda blicka och undrade ganska tydligt vad jag gjorde där (en GAMLING bland oss ungdomar?!!?). De var fint klädda och visste tydligen en hel del om HP-världen, lät det åtminstone som på sättet de pratade, men jag bara log och såg mig omkring med min Hufflepuffhalsduk hängande om halsen. Fast det ska erkännas att jag hade lust att marschera upp till flera av barnen och säga "Då när JAG var i din ålder fanns det bara FYRA Harry Potter-böcker, och vi måste vänta flera ÅR på att få läsa hela serien!"


Jag var lite ledsen över att ha missat frågesporten, men å andra sidan antar jag att de skulle ha ställt alla frågor på finska, och jag har aldrig läst böckerna på det språket. Då de flesta namn (personer, trollformler, platser, you name it) är översatta till något annat på finska skulle jag antagligen ha klarat mig mycket sämre än någon som läst ens en bok på finska. Lite perspektiv på ens kunskap! Jag står dock fast vid att de finska omslagen är några av de fulaste jag sett.

Jag applåderar verkligen HelMets initiativ att ordna något sådant här! Allt som lockar fler personer till biblioteken är hemåt!


Wednesday, February 3, 2016

En vecka i listform

Sedan jag kom hem från UK har det varit antingen fullt ös från morgon till kväll, eller så har jag legat hemma sjuk. Rent bokstavligen har jag inte haft någonting däremellan i en veckas tid! Men här lite kort om vad som hänt:


  • Måndag: Akustisk mätning av Tempelplatsens kyrka. Det gick bra ända tills turistbussarna började dyka upp
  • Tisdag: Huvudvärk from hell, halsont och snuva håller mig hemma
  • Onsdag: Revision på TF, vilket tar en stor del av dagen, sedan möte med TF:s Hedersteckenskommitté
  • Torsdag: Jobbar med dippan fram till kl.17 då jag håller skolning för TF:s nya styrelse
  • Fredag: Huvudvärk from hell hela dagen, men kör ändå iväg på övningsveckoslut med orkestern till kvällen
  • Lördag: Dansövning, sångövning, poiövning, och skjutsade hem två orkestermedlemmar. Dagen avslutas med en fantastiskt rolig sitz
  • Söndag: Dansövning, städa, kör hem, lid av sömnbrist hela eftermiddagen
Det händer lite mycket just nu. Men trots att övningsveckoslutet var tungt var det både givande och roligt, och så fick jag ju lära mig en ny färdighet!


A video posted by Frida V (@leothil) on