Pages

Friday, November 18, 2016

Kaffe och böcker

WELL WHAT DO YOU KNOW, jag hittade en till boklista att fylla i! Just den här är kombinerad med kaffe, en annan av mina stora passioner i livet. Jag såg den här på ett antal booktubekanaler, men inget säger att den inte gör sig lika bra i textform som på video.

Black - a series that is hard to get into but has a lot of die-hard fans

Jag tror att både Throne of Glass av Sarah J. Maas och A Song of Ice and Fire av George R. R. Martin passar bra här. ASOIAF höll jag själv på att lämna oavslutad då bok två drog ut och blev otroligt tråkig, men jag tvingade mig själv framåt sida för sida, och sist och slutligen betalade det ju av sig. ToG dras av lite liknande problem: den första boken är trögstartad och många är skeptiska gentemot serien också efter att ha läst den. Serien blir dock så mycket bättre i bok två, och ännu bättre i bok tre.
(Böckerna fyra och fem är så annorlunda jämförda med resten att det är svårt att få in i sitt huvud hur långt från början vi som läsare har tagit oss.)

Peppermint mocha - a book that gets more popular in the holiday season

My True Love Gave To Me-antologin. Boken innehåller tolv berättelser som alla utspelar sig kring och på sätt eller annat handlar om decemberhögtiderna. Alla väldigt mysiga och välskrivna, och jag har ingenting emot att läsa om boken varje år.



Hot chocolate - your favourite children's book

Laura Ingalls Wilders böcker om Det Lilla Huset på Prärien. För riktigt unga läsare kanske Tomtemaskinen av Sven Nordqvist.

Double shot of espresso - a book that keeps you on the edge of your seat from start to finish

Illuminae av Amie Kaufman och Jay Kristoff var en sådan bok. Six of Crows av Leigh Bardugo var en annan!

Starbucks - a book you see everywhere

Harry Potter and the Cursed Child syns överallt i gatubilden just nu då både den svenska och den finska översättningen är ganska nyutkomna. Jag som läste den i juli börjar ha processerat allt redan för ett par månader sedan, så det känns förvirrande att folk först nu börjar komma med åsikter och vill diskutera manuset.

Oops, I accidentally got decaf - a book you expected more from

Truthwitch av Susan Dennard. Ett fantastiskt upplägg, en välplanerad värld, intressanta karaktärer... och ändå var det något som inte helt klickade. Jag tror det till stor del hänger på sättet Dennard skrev, för alla ingredienser för en riktigt, riktigt bra berättelse fanns där. Jag hoppas hennes stil har utvecklats till följande bok!



The perfect blend - a book or series that has the perfect combination of bitter and sweet

I'll Give You the Sun av Jandy Nelson. Så vacker, så melankolisk, så underbar.

Green tea - a book that is quietly beautiful

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe av Benjamin Alire Sáenz. Har du läst den vet du varför. Allt i boken talar rakt till ditt hjärta.

Chai tea - a book that makes you dream of far-off places

The Wrath and the Dawn av Renée Ahdieh. Inspirerad av Tusen och en natt målade berättelsen bilder som påminde om Disneys Aladdin och bordsspelet Alhambra.




Jag rekommenderar för övrigt alla böcker som nämns i detta inlägg!

Thursday, November 10, 2016

Pokémon Go Book Tag

För något annat att tänka på i dessa tider, och samtidigt rikta er uppmärksamhet mot att Pokémon Go har några nya uppdateringar som förbättrar spelupplevelsen, ber jag att få presentera följande pokemonrelaterade boklista!

Starters - the book that started your love for reading

Det är så länge sedan att jag inte kan minnas det. Jag har slukat böcker sedan jag var fyra år gammal, så antagligen är det någon bilderbok jag tyckte mer om än alla andra. En serie som jag minns att gjorde intryck på mig var C.S. Lewis' böcker om Narnia, som mamma och pappa läste som godnattsaga i något skede. Sedan läste jag dem själv, därefter stack pappa the Hobbit i handen på mig, och efter att jag läst the Lord of the Rings (fast i form av Sagan om Ringen, Åke Ohlmarks, tja, tvetydiga översättning) var mitt liv aldrig detsamma igen.

Pikachu - an iconic classic that you'll always love

Harry Potter.
That's it. Finns inte mycket mer jag kan säga om den serien.

Zubat - a book you lost interest in because it's literally everywhere!

Shatter Me-serien av Tahereh Mafi. Folk verkar tycka så mycket om den, medan jag läste bok ett och önskade att jag aldrig öppnat den. Mer pretentiös text får man leta efter.

Ditto - a book that reminds you of other books (tropes), but you still love anyway

Kiera Cass' The Selection-serie är fylld av klichéer, platta karaktärer, konstiga intrigsvängar och några halvhjärtade försök att knyta an bokens värld till den värld vi känner till. Ändå är det en alldeles underbar serie att läsa.

Snorlax - a book/series you have not started because of sheer size

Här kan jag nämna såväl Diana Gabaldons Outlander som Robert Jordans The Wheel of Time. Så många böcker, men så lite tid!

Gengar - a book that kept you up at night

Ett starkt minne från mina lågstadieår är att jag låg uppe till fyratiden på natten för att jag bara inte kunde sluta läsa Michael Endes Den Oändliga Historien. I år upplevde jag samma känsla då jag läste Ernest Clines Ready Player One.

Nidoking/Nidoqueen - your bookish OTP

OTP = one true pairing, för de som är oinsatta. Roy Mustang/Riza Hawkeye från Fullmetal Alchemist om man får välja en manga, annars Alina Starkov/the Darkling från Grisha-trilogin.

Rapidash - a fire-hot, fast-paced read

Ready player one än en gång. Jag fullkomligt slukade den boken.

Eevee - series you'll never get tired of seeing spin-offs for

Harry Potter. De facto anser jag att det behövs fler spin-offs. Var är alla historier om marodörernas skolår?!

Magikarp - a book/series that was surprisingly awesome

Illuminae av Amie Kaufman. Jag brukar inte vara helsåld på scifi, men den här boken föll jag hals över huvud för.

Legendary - an overhyped series you're still excited to read

Bra fråga! A Darker Shade of Magic av V.E. Schwab, ovan nämnda Outlander och The Wheel of Time, Rick Riordans Heroes of Olympus, An Ember in the Ashes av Sabaa Tahir, My Brilliant Friend av Elena Ferrante... listan är lång!

Mew & Mewtwo - a collector's edition you wish you owned

HOW ABOUT THOSE TOLKIENS, HUH. Det finns tiotals fantastiskt snygga utgåvor av Lord of the Rings som jag önskar att jag hade a) råd att köpa och b) rum för.

Poke-egg - a debut novel you're excited for!

A Shadow Bright and Burning av Jessica Cluess. Okej okej, den är redan publicerad, men jag har inte läst den ännu, och den låter väldigt lovande!

Lure module - an auto-buy author

Jag tror faktiskt inte någon författare har den ställningen hos mig. De närmaste skulle vara Tolkien och Rowling, men inte ens av dem köper jag allt som publiceras.

Server's down - a book release you've been waiting on forever

Ge mig The Winds of Winter redan, GRRM!



Vill ni själva fylla i den här listan, så varsågoda! Originalinlägget kan ni se genom att klicka här!

Wednesday, November 9, 2016

Vilken värld vi lever i

Jag vet inte vad annat man kan säga i det här skedet. Ingen hade väl trott att de amerikanska väljarna var så här arga på det politiska etablissemanget. För det tror jag att är den största orsaken till att Hillary förlorade. Det, och att det demokratiska partiet aktivt jobbade för att underminera Bernie Sanders kampanj i primärvalen.

Det enda man nu kan hoppas på är att president Trump inte är likadan som kampanjTrump. Hans första tal var redan ett steg i den riktningen, men...

Jag är rädd för framtiden. Och jag är nog inte den enda. Om klimatskepticism, sexism, rasism och xenofobi nu stiger in i salongen igen är inte USA det enda landet som är illa ute.

Den enda trösten är väl att man snart kan shoppa loss på Amazon, så mycket som dollarn har fallit.

P.S. USA, please look over your voting system. It's flawed in many ways.