Pages

Thursday, August 13, 2015

8 tips för gymnasister!

Det var med lätt nostalgi jag igår insåg att skolåret 15/16 har inletts, vilket innebär att tusentals elever runtom i landet haft sin första dag i en (mer eller mindre) ny skola. Speciellt nya gymnasieelever ställs inför en stor omställning från grundskolan, med mer frihet och personligt ansvar. Det börjar vara några år sedan jag själv tog studenten och bars ut genom de gamla huvuddörrarna (*host* 6 år *host*), men jag känner ändå att jag skulle vilja dela med mig av några tips som (förhoppningsvis) kan underlätta någons skolgång.



1. Läs så mycket grundkurser du kan ditt första år
Det här gäller speciellt ämnen som är obekanta för dig sedan tidigare, till exempel psykologi och hälsokunskap, men varför inte också ämnen du redan tycker dig ha en åsikt om. Man behandlar ämnen på en helt annan nivå i gymnasiet än i grundskolan, och eftersom du ändå måste läsa fördjupade kurser i flera ämnen kan det vara bra att få en överblick över vilka som intresserar dig så fort som möjligt. Vet du redan vilka ämnen du vill fokusera på - fantastiskt, kör på! Men försök ändå klämma in några obekanta/mindre bekanta ämnen i varje period. Jag gick av olika skäl den obligatoriska psykologikursen först under mitt abiår eftersom jag inte trodde att det skulle vara något för mig. I stället visade det sig vara ett väldigt fascinerande ämne som jag gärna skulle ha läst lite mer, men vid det laget var det för sent. Så lämna inte grundkurserna till sista minuten!

2. Lärarna är dina vänner
Om du kör med den här inställningen kommer du att ha det mycket lättare. Dina lärare är också människor med ett liv utanför skolans väggar, och det går åt mycket mer tid än du tror till att förbereda lektioner, läsa essäer, rätta prov och leta efter nytt material att inspirera eleverna med. Behandla dina lärare respektfullt och trevligt så är det så gott som garanterat att du får samma bemötande av dem. Var inte rädd för att be dem förklara något på nytt eller att be om hjälp om du behöver den; de finns trots allt till för att hjälpa dig förstå ämnet de undervisar i. Jag hade ett gott förhållande med de flesta av mina lärare, och flera av dem är idag mina facebookkompisar. Kommentarerna nedan är alla skrivna av mina f.d. lärare, och det gör mig verkligt glad att läsa deras uppmuntrande ord.
3. Försök få ditt schema så tajt som möjligt
Seriöst. Håltimmar låter som en bra idé, men för mig blev de bara till ett stort gapande hålrum fyllt av väntande, medan lusten att skolka den sista timmen ökade och koncentrationen dalade. Prioritera hellre att få sova längre någon morgon eller att få gå hem tidigare någon eftermiddag än att ha två lektioner med ett långt gap emellan under en dag. MEN, det här är förstås min privata åsikt! Om du känner att du kan arbeta bättre efter en längre paus mitt på dagen så kan håltimmar vara din grej.

4. Följ med på lektionerna
Det här kanske låter självklart, men både som elev och som vikarie i gymnasiet såg jag alltför ofta hur vissa personer bara knapprade på telefonen eller viskade sig igenom en hel lektion. Även om ämnet inte intresserar dig handlar det om en kurs du vill och måste få godkänt i (antar jag), så försök verkligen följa med. Det underlättar provläsandet något otroligt! Vilket för mig in på nästa punkt...

5. Hitta ett anteckningssystem som passar dig
Ett enkelt sätt att hållas fokuserad på lektionen är att ta anteckningar. För mig var det att skriva av lektionens powerpoint, eller det som skrevs på tavlan, varvat med något intressant läraren sade utan att skriva ner det. Jag färgkodade också mina anteckningar för att göra dem mer lättläsliga. Jag föredrog häften, medan andra gillar lösa konceptpapper. Om läraren på förhand laddar upp powerpointpresentationen kan man också printa ut den och skriva anteckningar i marginalen. Poängen är att hitta det system som fungerar bäst för en själv. Genom att föra anteckningar engagerar du din hjärna på ett helt annat sätt än om du bara lyssnar. Dessutom kommer anteckningarna väl till pass då det är dags att repetera inför provet!

6. Fall inte för grupptryck
Bara för att din/a kompis/ar tänker läsa lång matematik betyder inte att du behöver göra det. Välj inte kurser enligt kompisgäng utan efter dina egna intressen. Våga arbeta tillsammans med nya personer, för bland dem kan du hitta en ny vän. Våga bryta mot könsstereotypierna, och våga framför allt vara dig själv med allt det innebär: klädstil, musiksmak, fritidsintressen, sexualitet, och så mycket mer. Gymnasiet är en tid av stor personlig utveckling, så ta vara på det!



7. Ta chansen att gå med i projektkurser
De flesta gymnasier erbjuder åtminstone några frivilliga kurser, och åtminstone det gymnasium jag gick i ordnade flera projektkurser. Under de kurserna fick man arbeta lite annorlunda, och oftast kulminerade kursen i någon större händelse. Kolla absolut upp hurudana kurser ditt gymnasium erbjuder, och välj de som verkar intressanta. Det kanske fyller upp din läsordning lite mer, men tro mig, det är SÅ värt det. Min totalsumma landade på 92 kurser, men då fick jag också väldigt många upplevelser under min gymnasietid. Bland annat fick jag åka till London och Rom, spela teater på skoltid, besöka Svenska Teatern backstage, och läsa astrofysik.

8. Ta ut allt du kan av åren
Jag vet att det låter klichéaktigt, men åren i gymnasiet går faktiskt väldigt fort! Du har precis börjat, men ett tu tre dansar du gamlas dans, sedan inleds höstens studentskrivningar och plötsligt är det penkkis och abikryssning. Vart tog tiden vägen?? Gymnasiet är de verkligt sista åren innan du tvingas ut i vuxenlivet, så se till att göra dem minnesvärda. Ta dina studier på allvar, men kom ihåg att ha roligt också! Se skolan som en möjlighet att utveckla dig själv, och gör det enligt bästa förmåga.
Lycka till, och njut!

Bonustips: Skaffa en kalender och använd den för att hålla koll på läxor, prov och andra deadlines!

No comments:

Post a Comment