Pages

Tuesday, July 31, 2012

Små vänner

Jag måste säga att jag stötte på ovanligt många djur idag. Då jag kom hem från jobbet satt en liten harpalt på vår parkeringsplats, och försvann snabbt in i skogen då jag närmade mig. Lite senare satt jag på verandan, och blev häftigt uppvaktad av en nässelfjäril. Den slog sig ner på mina tår för en stund, och flög sedan omkring mig i cirklar under flera minuter. På väg hem från marknaden i Remmarhamn kröp en igelkott över vägen, och ganska just plockade jag bort en krypande fästing från armen. Fast den sista kanske man inte kan kalla en vän, direkt. Annars tycker jag det har varit lite ont om djurskådanden här, förutom älgarna som stod i skogen och stirrade på oss då vi åkte bort härifrån senast, hjorten som skuttade över vägen då jag körde till kyrkan en dag i början av juli, och fågeln som satt blickstilla mitt på stigen så att jag måste stiga runt den. Och förstås alla småfåglar och måsar som befolkar skogarna här.

Ett par bilder från kvällsmarknaden, som hålls varje tisdag, får ni också se. Mamma bjöd mig på en pannkaksbit, och jag fick också en flaska flädersaft att ta hem.


California day 5: Santa Barbara - Los Angeles - Anaheim

Glömde visst bort de här igen. Ups. Lägger in en mental skärpningskommentar åt mig.

 Morgonen i Santa Barbara tog vi i rätt så lugn och ro: mamma, jag och Tova hann till och med med en morgonsimtur i hotellets pool. Luften kändes redan behagligt varm, så nu började man verkligen känna att vi var i Californien. Då vi satte oss i bilen hade vi bara en knapp timmes körväg framför oss, eftersom vi beslutat att göra ett besök i Camarillo Premium Outlet som ligger ungefär en timme utanför Los Angeles. Vägen dit gick till största delen helt vid kusten, så vi hade trevlig utsikt mest hela tiden. Jag har inga bilder från Camarillo, men önskar verkligen att jag hade det. Tänk er tre shoppingkomplex bredvid varandra med en massa märkesbutiker som trängs med mer "normala" butiker, och ni har Camarillo Premium Outlet. Medan damerna shoppade besökte pappa ett flygmuseum som låg riktigt bredvid outleten, så alla var riktigt nöjda med pausen. Här hittade jag klänningen jag använde på Tovas studentfest samt en härligt turkosblå topp och bruna minishorts. Dessutom fick vi in ett besök på Dairy Queen för att prova på deras glass - jättegod!

Ett urval av bilgodiset som Tyra skickat med oss.

Då vi närmade oss LA spanade jag och Tova ivrigt efter Hollywoodskylten, men till ingen nytta. Vi fick inte syn på den förrän mycket senare på dagen, och det på ganska långt avstånd. Filmer som visar den tydligt i bakgrunden då man rör sig i Hollywoods centrum ljuger, med andra ord.
Hur som helst så parkerade vi i en enorm parkeringsgrotta och kom upp i dagsljuset (och hettan) vid korsningen av Hollywood Boulevard och North Highland Avenue. Vi beslöt oss för att först äta lunch på Hard Rock Café, och eftersom caféet låg precis bredvid Grauman's Chinese Theatre (och Kodak Theatre också, för den delen) gick vi dit för att beundra hand- och fotavtrycken i cementen medan vi väntade på att få ett bord.

Ett urval signaturer i cement

Efter lunchen (vi blev serverade av världens näst-trevligaste servitör. Den trevligaste är fortfarande på Cheesecake factory i San Francisco) promenerade vi längs Hollywood Boulevard och beundrade såväl de många erotiska butikerna som de klarröda stjärnorna på marken. Vi svängde också ner på Sunset boulevard för en stund, men hu så den gatan var tråkig. Vi skulle lika gärna ha kunnat vara någonstans i Berghäll, så tråkig såg gatan ut. Tillbaka utanför Hard Rock Café letade vi oss in i Hollywood & Highland Center där ett besök på Hot Topic resulterade i var sin ny skjorta för mig och Tova. Jag letade förgäves efter en bokaffär, men vi fick åtminstone vårt eftermiddagskaffe på ett trevligt litet café. Från en utsiktsbro kunde vi också äntligen fota Hollywoodskylten, och utanför shoppingcentret hängde flera utklädda personer som ville att man skulle ta foton med dem (vi såg åtminstone Jigsaw, Master Chief, Jack Sparrow, Batman, Superman och Xena).

Montage av några av de stjärnor vi såg.
That is no metro!

Nöjda med dagen åkte vi ut ur LA (alldeles förfärlig rusning, kan jag berätta) och in mot Anaheim där vi skulle tillbringa natten. Det var beckmörkt då vi kom fram till Best Western Plus, men då vi redan var på väg till sängs lystes natten upp av fyrverkerier från Disneyland några hundra meter bort. Spänningen inför imorgon lade sig redan.

Monday, July 30, 2012

Jobbdag

För första gången på mycket länge var en måndag en jobbdag för mig. Både på grund av dåligt väder och för att det var måndag förväntade jag mig ingen stor strömning besökare, men jag visade mig ha ganska fel. 47 personer dök upp under dagens lopp (medeltalet ligger kring 40/dag), och speciellt en stor grupp ryska cykelturister ställde en hel del frågor som höll mig sysselsatt.
När jag inte hade besökare att se efter tränade jag upp mina pokemoner till lvl 53, spelade piano och läste fram till precis hälften av Borta med Vinden. Emulatorn jag har i telefonen är fortfarande lika fantastisk. Så snart Elite Four fallit i Yellow börjar jag med Crystal igen. (Träna upp teamet för att möta Red? Mjaa...kanske...sen.)

Fallna kronblad från en blombukett i vapenhuset.

Härliga rosor på gravgården

Vädermakter

Wow, ett sånt åskväder som just nu drar över oss! Blixtrarna flammar upp himlen i olika styrka, och lyser upp ett landskap i underligt bleka färger. Bullret följer direkt på, och regnet smattrar ner med en otrolig kraft. Mörkret mellan blixtarna är totalt, jag såg inte handen framför mig då jag stod ute på vår veranda. Vilken skillnad från stan, där det aldrig är helt mörkt. Uppfriskande, så länge man kan hålla sin fantasi i styr!
Få se om jag kan somna med allt oväsen där ute.

Sunday, July 29, 2012

Tungt värre

Det är en verkligt tung sommardag idag. Luften står helt stilla, och fylls därmed av all sorts kräk som mer än gärna surrar omkring dig och/eller krälar på din hud. Solen göms för det mesta bakom moln, men de 25 grader vi har räcker mer än väl i den tryckande luften. Åtminstone jag längtar efter ett ordentligt åskväder som skulle rensa luften, och enligt Foreca borde ett sådant vara på kommande i natt. Nå, jag är snart halvvägs igenom Borta med Vinden (boken), så man kan väl nästan säga att jag har varit produktiv idag.

Näckrosor i dammen utanför kyrkan; bilden tagen senast jag var här.

Saturday, July 28, 2012

Underbar sommarlördag

Vakna när man vill, tillbringa förmiddagen med att måla skyddsfärg inne i nya bastun, dricka kaffe på klipporna, ligga och sitta i solen ända tills skuggorna börjar krypa in över vår äng, ta en kort simtur i havet som nu värmts upp från bitande kallt till uppfriskande svalt, och slutligen se på öppnandet av OS i London tillsammans med mamma. En härlig dag, och nu kan jag njuta av en lugn kväll medan huden hettar efter all sol den fått i sig idag.

Roade mig lite med kameran.

Sista Ålandsresan

Är åter ute på Åland, för sista gången denna sommar (hösten vet jag ännu inget om). Ska jobba de båda följande veckorna ,och sedan följer några härliga semesterveckor innan studierna börjar igen (måste komma ihåg att närvaroanmäla mig och välja kurser...sedan i nåt skede). Inte för att mitt jobb är direkt stressigt eller tungt: att sitta och läsa i solen utanför kyrkan och vara trevlig mot turisterna kan jag göra när som helst. Och eftersom Åland hittills haft bättre väder än Helsingfors hoppas jag på det bästa!
Portugal om tre veckor. Längtar tills dess!

Wednesday, July 25, 2012

Onsdagskväll

TIll kvällen planerades ett biobesök till The Dark Knight Rises tillsammans med ett kompisgäng. Innan dess han vi alla njuta av enorma glassportioner i Tennispalatsis glassbar, beundra kostymer och Batpod (motorcykeln) ur filmerna, samt träffa Emzi som hittade oss medan vi åt glass. Efter filmen, som inte var dålig men inte heller superbra, gick vi och tog oss ett glas på närbelägna Rotterdam. En verkligt skön kväll i vänners sällskap!

Finmiddag i Kotka

Förra året bloggade jag om en dag och natt i Kotka tillsammans med Tatus släktingar. Vi åt middag på restaurangen La Majacca, som ägs av en släkting, och i år upprepades det konceptet den 17 juli (ja, jag är sent ute igen). Fast i år hade vi fyra kockar i stället för bara en, vilket gjorde att rätterna var lite mer varierande och inte en helhet på samma sätt som förra året. Men trots det var det fantastiskt god mat vi bjöds på, och då vi körde hem på kvällen kändes det som om jag aldrig skulle behöva äta mer.
Jag hade tänkt fota alla rätter, men glömde bort det efter den andra förrätten, så ni får hålla till godo med vad jag har.

Förrätt av Nina. Mousse av mussla och något mer med rom, gurka och annat gott.
Andra förrätten av Kimmo. Rökt siklöja med kantarellsås.
Det här vinet var sjukt gott, men säljs inte i alko. :(
 Som huvudrätter fick vi
 - av Claudio: hemlagad pasta fylld med gädda och kyckling med ostsås till.
 - av Harri: kalvkind (?)(vasikanposki) med två olika sorters risotto och rödvinssås.

Efterrätten på uppvärmning.
Efterrätt av Harri. Mudcake med vispgrädde och jordgubbar.
Jag kan ju berätta att mudcaken smalt i munnen, så fyllig var den.

Jag tog för mig av bara jordgubbar också.
Claudio vispade ihop en latte åt mig.
Söt liten Kia!

Tuesday, July 24, 2012

Kaffe

På kaffe med Tatu och njuter av Helsingfors bästa cappuccino. Härligt på en molnig dag!

Utflykt

Båtutflykter är en mycket central del av sommaren på Åland, tycker åtminstone jag. I söndags var jag äntligen ledig från jobbet på en dag med fint väder, så jag, Tatu, mamma och pappa tog en tur med Kartina, en av våra äldsta båtar. Vi har många gånger fått slåss med dess motor då den inte viljat starta, och fast hon körts problemfritt flera gånger i sommar var det förstås den här gången som motorn beslöt sig för att ge upp. Som tur var vi nära vårt mål, så jag och Tatu rodde iland oss på Killingskärsören där vi drack kaffe och njöt av solen i lä för vinden, tack vare alla små tallar som växer på den lilla ön. Trots att Kartinaproffset Göran kom körade dit med Askeladden lyckades han och pappa inte få igång motorn igen, så vi fick bogseras hem. Men vad gör det, en utflykt fick vi i alla fall!


På väg ut
Mamma åkte med i Askeladden för att bogseraren skulle få lite mer tyngd att dra med.

Thursday, July 19, 2012

Försenade födelsedagsbilder

Min guddotter Mandi fyllde tre år i början av juli, och fast vi firade henne redan i slutet på juni har jag ändå glömt bort att ladda upp bilder från kalaset. Det bestod av mycket spring av de fyra små, krocketmatch mellan mig, Tova, Melvin och Arvid ,en blyg födelsedagshjälte, och en storebror som inte ville äta av födelsedagskakan för att den hade Hello Kitty på sig.



Monday, July 16, 2012

Deathly Hallows

Epicness! Efter att ha väntat i två månader anlände äntligen mitt nya favoritsmycke med posten!

Minibastun

På uppdrag i K-rauta snubblade jag över sådana här små bastun, knappt större än en duschkabin. Allt har man nu hittat på, och det behövs inte ens bygglov för dem.


Sunday, July 15, 2012

Suddently, Portugal

Inom kompisgänget har vi i snart ett år talat om att åka till Portugal. Wille och Panus familj äger en stuga (lägenhet?) där, så boendet skulle vara helt gratis, och maten är som känt mycket billigare nere i södern. Och plötsligt, samma dag jag kommer hem, så meddelar Stella att hon, Wille och Leo samma dag köpt flygbiljetter till ett rätt så förmånligt pris. Efter att ha funderat på det en kväll och en natt, och kommit fram till att jag oftast funderar alltför mycket över sådant här, så bokade jag i morse biljetter till samma flyg. Så se upp Cascais, för den 21 augusti anländer ett gäng finländare med full inställning på att ha roligt!

Jag hoppas på en upprepning av Californienhärligheten!

Sommar på Lökvik

För ert stora nöjes skull ska jag ladda upp lite fler bilder från mitt sommarparadis. Bastubyggandet framskrider i lite olika hastighet beroende på dag, och målandet av B&M:s nya stuga har också kört igång riktigt ordentligt. Pojk- och flickvänner som kommer till Lökvik får nog vara med om allt annat än en vecka av bara slappande. Här kör vi med arbetsläger!

Pappa och Eero spikade på taket
Ellen och Enya fiskade på bryggan, som så många Lökvikbarn före dem.
Robban krattade bort sjögräs.
Ljuvliga blodnävor!
Glatt folk då vi firade mammas födelsedag
Måns kom hem från världsungdomstävlingarna med en bronsmedalj, vilket naturligtvis firades det med.
Golvet i bastukammaren fixades också i skick
Nya stugan Skogsberga
Omålat uppe och målat nere. Snyggt blir det!