Pages

Saturday, December 12, 2015

Författare jag äger flest böcker av

Min boksamling börjar så småningom uppnå sådana mängder att jag kan känna mig lite stolt över den. Det senaste året har jag utökat mitt utbud med en hel del nya författare, flera av dem sådana jag tänker följa med under hela deras (förhoppningsvis) långa karriärer. Det trängs numera en stor mängd namn i mina hyllor, men naturligtvis finns det vissa författare som tar mer plats än andra. Så går det väl för de flesta. Därför tänker jag nu presentera min topp 10-lista av de författare jag äger flest böcker av!

10. Naomi Novik, 5

Hans Majestäts Drake, Jadetronen, Svartkrut och Eld, Elfenbensriket, Örnarnas Triumf



Platserna 7-10 är egentligen på delad plats eftersom jag äger lika mycket av alla fyra, så jag rankade dem i personlig favoritordning. Naomi Novik har skrivit Temeraire-serien, som i dagens läge består av åtta böcker med en nionde på kommande nästa år. Av någon konstig anledning har bara de fem första böckerna översatts till svenska, efter det övergav Bonnier Carlsen serien. De fem böckerna finns i min ägo, och jag har läst de övriga tre på engelska. Bok ett är en av mina absoluta favoriter i genren historisk fiktion; vem skulle inte tycka om Napoleonkrigen med drakar? Orsaken till att Novik befinner sig så här långt nere på listan är dock att serien blir sämre ju längre den framskrider. Inte dålig, men ett klart steg neråt från den första bokens briljans. En delorsak är, tror jag, att Novik väljer att skicka sina karaktärer på äventyr runtom i världen. Fast det är roligt att se Australien, Kina, Inkariket, Brasilien och Japan i en sådan här alternativ historiamiljö gör det böckerna mycket mindre sammanbundna. Den röda tråden fortsätter, men allt runtomkring den blir svårare att hålla fast vid. Trots att jag kanske låter negativ ser jag mycket fram emot att läsa det avslutande kapitlet i Temeraires och Laurences historia så snart boken publiceras!

9. George R. R. Martin, 5

A Game of Thrones, A Clash of Kings, A Storm of Swords, A Feast for Crows, A Dance with Dragons



Martins serie A Song of Ice and Fire blev världskänd senast då HBO:s populära tv-serie hade premiär. Nu vet jag att jag låter som en hipster, men faktum är att jag läste dem innan tv-serien gjorde hela konceptet populärt. Inte hela serien dock, för jag tror att jag läste bok fem sommaren 2012 och tv-serien hade sin premiär 2011. Och låt mig instämma med internätet: ja, böckerna är bättre, ja, serien har ändrat på en del saker helt i onödan, men ja, den är väldigt välgjord. Den första boken flög jag igenom, fastnade sedan en lång stund ungefär en tredjedel in i bok två, men bara jag tog mig i kragen och kämpade vidare blev det bättre, och resten av böckerna var väldigt bra! Men George, låt oss gå rakt på sak: var tusan är The Winds of Winter? Ingen av oss blir yngre av att vänta!

8. Lian Hearn, 5

Över Näktergalens Golv, På Kudde av Gräs, Under Lysande Måne, Vid Hägerns Skarpa Skri, Och Himlens Vida Väv



Sagan om klanen Otori är ett mästerverk i japansk feodal fantasymiljö. Den femte boken, som är en prequel, tror jag är min favorit av böckerna, medan den fjärde var en stor besvikelse. Originaltrilogin är dock väl värd att läsas!

7. Sarah J. Maas, 5

The Assassin's Blade, Throne of Glass, Crown of Midnight, Heir of Fire, Queen of Shadows



Maas har tagit bokbloggarvärlden med storm med sin berättelse om lönnmördaren Celaena Sardothien och hennes kamp för att överleva i landet Adarlan. Den fjärde boken kom ut i september detta år (The Assassin's Blade är en inte en bok i serien utan en prequel bestående av fem noveller), och då två till är på kommande betyder det att jag måste vänta åtminstone två år för att få reda på vad som händer. Två. År. Inte okej. Fast det ger ju mig gott om tid att läsa om hela serien. Hittills är bok tre, Heir of Fire, min favorit!

6. Ursula K. Le Guin, 6

Trollkarlen från Övärlden, Gravkamrarna i Atuan, Den Yttersta Stranden, Tehanu, Burna av en Annan Vind, Berättelser från Övärlden



Övärlden är en fantastisk serie! Bok fem får mitt hjärta att brista av både sorg och glädje varenda gång, men varje bok i serien lyckas på något sätt överraska mig med hur bra den faktiskt är varje gång jag läser om den. Jag har ingen aning om hur de lyckas med det.

5. Trudi Canavan, 7

The Magician's Apprentice, The Magician's Guild, The Novice, The High Lord, The Ambassador's Mission, The Rogue, The Traitor Queen



Jag förstår inte varför fler människor inte talar om Trudi Canavan. Hon har skrivit en fantastisk fantasytrilogi om Sonea som otippat visar sig vara en magiker, komplett med en prequel som utspelar sig hundratals år tidigare och förklarar mycket om magikernas skrå och världen allt utspelar sig i, och en uppföljartrilogi som utspelar sig tjugo år senare. För att inte tala om hennes helt andra berättelse Age of the Five (också en trilogi, och också fantastisk!) och hennes nyaste Millennium's Rule-trilogi som jag ännu inte läst, och vars andra bok kom ut i år! Läs dem, kära människor, läs dem!

4. J.R.R. Tolkien, 8+4

The Children of Húrin, Ringens Värld, The Silmarillion, The Hobbit, The Fellowship of the Ring, The Two Towers, The Return of the King, Tales from the Perilous Realm + Tolkienin Maailman Kartat, The Wisdom of the Shire, Sagan om Ringen från Bok till Film, En Guide till Tolkien och Sagan om Ringen



Skamfullt nog kommer min favoritförfattare genom tiderna bara på en fjärde plats på denna lista. Jag skyller på att hans verk var så stora, och därför hann han aldrig skriva fler böcker. Åtta av böckerna är faktiskt skrivna av Tolkien (Ringens Värld består av bilagorna som i flera utgåvor finns i slutet av RotK), medan de fyra andra är böcker som direkt anknyter till hans värld. Jag är oändligt fascinerad av den värld Tolkien skapade och kan säker aldrig tacka min pappa nog för att han satte böckerna i mina händer då jag var nio. Men för att uttrycka allt behöver jag ett helt skilt inlägg. Just nu räcker det med att säga att den som inte läst LotR gått miste om en livsupplevelse.

3. Brian Jacques, 12

Martin Krigaren; Mossblomma - del 1; Mossblomma - del 2; Solblixt Stavbäraren; Mariel, Klockmakarens Dotter; Josef, Klockmakaren; Salamandastron; Redwall; Mattimeo - del 1; Mattimeo - del 2; Lutras Pärlor; Långa Patrullen



Böckerna om Redwall är en härlig barnfantasyserie, här uppställda i kronologisk ordning enligt böckernas egna tidslinje. Även om formeln blev bekant efter bara ett par böcker (elak krigsherre i farten, klostret Redwalls invånare involveras antingen genom att själva bli attackerade eller genom att hjälpa till) lyckades Jacques på något sätt göra varje historia unik. Jag är lite besviken på att alla böcker inte blivit översatta till svenska, och har hittills inte hittat de saknade på engelska. Min rekommenderade läsordning: börja med Redwall, fortsätt med Mattimeo, hoppa sedan till början och läs Martin Krigaren och fortsätt i kronologisk ordning. Varning för tårar!

2. Terry Pratchett, 14

The Colour of Magic, The Light Fantastic, Mort, Guards! Guards!, Eric, Reaper Man, Men at Arms, Soul Music, Interesting Times, Feet of Clay, Hogfather, The Last Continent, Thief of Time, Unseen Academicals



Humorn och satirens mästare, Terry Pratchett, har skapat en underbart konstig värld med sin Discworld-serie. Jag äger inte ens hälften av böckerna i den serien, vilket säger en hel del om Pratchetts skrivartalanger, och jag har skrattat högt åt varenda bok jag läst i densamma, vilket säger ännu mer. Det fina med böckerna är att de i princip är fristående så att man kan läsa vilken som helst utan att ha läst resten, men att de ändå har en sammanhängande tidslinje som man lägger märke till då man läst flera av böckerna. Flera karaktärer är återkommande, antingen som huvud- eller sidokaraktärer, så ju fler böcker man läser, desto fler karaktärer känner man igen. Min favorit är Death SOM TALAR I VERSALER. Japp, döden är en karaktär i detta universum, och enligt min åsikt den bästa av dem.

1. J.K. Rowling, 19

Gökens Rop, Harry Potter och De Vises Sten, Harry Potter och Hemligheternas Kammare, Harry Potter och Fången från Azkaban, Harry Potter och Den Flammande Bägaren, Harry Potter och Fenixorden, Harry Potter och Halvblodsprinsen, Harry Potter och Dödsrelikerna, Quidditch Through the Ages, Fantastic Beasts and Where to Find Them, The Tales of Beedle the Bard, Harry Potter and the Philosopher's Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Harry Potter and the Goblet of Fire, Harry Potter and the Order of the Phoenix, Harry Potter and the Half-blood Prince, Harry Potter and the Deathly Hallows, The Casual Vacancy



Jag tror inte att någon är förvånad. HP var den första fandomen jag stiftade bekantskap med, och jag upprätthåller fortfarande kontakten till flera av de vänner jag träffade i olika internetforum under den tiden. Förutom alla sju HP-böcker på både svenska och engelska äger jag de tre böckerna Rowling skrev som komplement till HP, hennes första icke-HP-bok The Casual Vacancy, och en av böckerna hon skrev under pseudonymen Robert Galbraith. Jag, och flera andra, kommer aldrig att ge upp hoppet om en prequelserie.



Så där har ni svart på vitt vilka författare som förekommer mest i min bokhylla! Om ni har läst någon av dessa böcker, berätta det gärna för mig, och ställ gärna frågor om någon bok verkade extra intressant!

No comments:

Post a Comment