Pages

Saturday, October 31, 2015

#jagtänderljus

Allhelgona har så länge jag minns inneburit ett tillfälle att minnas de som gått före. Under många år var det på Höstdagarna jag tände ett ljus, numera sker det i hemmets lugna vrå på samma sätt som hemhemma hos föräldrarna.

Ljuset står som förut framför fotona av min morfar, som dog då jag var nio månader gammal, och min farmor, som dog i bröstcancer då jag var fyra. Av de jag förlorat känns dessa två närmast, trots att jag har väldigt få minnen av min farmor och inga alls av min morfar. Jag önskar ofta att jag fått lära känna dem bättre och undrar vad de skulle ha haft för roll i mitt liv om de fått leva längre. I ett tidningsurklipp som sparats i ett av mina första fotoalbum säger min farmor att hon på sätt och vis hade ett bättre förhållande med sina barnbarn än med sina egna barn. Jag minns att hon hämtade med sig glansbilder åt mig då hon kom och hälsade på familjen, och jag vet att hon var en duktig värdinna som ordnade stora bjudningar både för släkten och för alla de gäster som besökte biskopsgården. Jag har fått höra att hon var en omtyckt lärarinna. Detsamma har jag hört om min morfar, folkskolläraren. Jag vet också att han spelade piano och lärde min mamma de latinska namnen på ett flertal växter.


Samma ljus som står framför deras bilder brinner också för alla de andra som gått ur livet före mig. Min farfarsmor, min lågstadiekamrat, min gymnasiebekanta, min småkusin, Tatus farmor.

Psalmen Det finns djup i Herrens godhet har länge varit en av mina favoriter. Det är sången som spelar i mitt huvud då jag minns de som dött eller av någon anledning funderar över alltings förgänglighet (alltings onödighet överlämnar jag åt Bisamråttan). Psalmen talar om hoppet i att tro eller hoppas på ett liv bortom döden, en "glädje bortom graven och en framtid full av sång". Den fyrstämmiga versionen Furahakören sjunger är fortfarande den vackraste version jag hört av denna psalm, och just den kände jag att jag ville dela med mig av i det här inlägget. Man kan lyssna på sången här (den öppnas i en ny flik och kan lyssnas på direkt i browsern).

Thursday, October 29, 2015

Bloglovin

Jag vet inte riktigt varför jag inte registrerat mig tidigare, men nu är det fixat. Från och med idag kan man hitta mig på Bloglovin! Följ länken nedan om ni vill följa min blogg!

Follow my blog with Bloglovin

Helsingfors Bokmässa

Himmelriket för bokälskare, det vill säga bokmässan, gick av stapeln förra veckoslutet. Naturligtvis gjorde jag ett besök till mässcentret tillsammans med systeryster (vilket de som känner mig knappast är förvånade att höra) för att spana in utbudet av gamla och nya böcker, delta i förlagens tävlingar och, som det så ofta går, träffa släktingar och andra bekanta.


Som vanligt blev jag besviken på det dåliga utbudet av böcker på annat språk än finska. Jag vet inte varför jag förväntar mig en förändring från år till år, men slutresultatet är detsamma. Överhuvudtaget tycker jag att de finska bokaffärerna är dåliga på att erbjuda ett brett urval av böcker på svenska och engelska. Akademens svenska avdelning bara krympte och krympte för varje år som gick (jag hoppas det blir bättre i och med att den nu ägs av Bonnier Books) och Suomalainens utbud av icke-finskspråkiga böcker är skrattretande. Är det så konstigt att jag börjat handla mer på internet i stället?

Den enda boken jag kom hem med var en färgläggningsbok för vuxna (mentala citattecken kring det uttrycket) som jag tidigare spanat in på Bookdepository. Den visade sig med Suomalainens mässerbjudande vara billigare att skaffa på plats, så jag passade på att slå till. Att färglägga bilder är ju så roligt!


Ev.luth. kyrkans monter hade en färgläggningsvägg jag och Tova passade på att lämna lite spår på. Man kunde också spela Minecraft på kyrkans server, vilket en lång kö av barn och ungdomar visade oss att var ett populärt ställe. Det var också här, kring den finlandssvenska bulevarden, vi stötte ihop med ett par släktingar, några bekanta och en eller två tidigare lärare.


Som traditionen bjuder gick mat- och vinmässan av stapeln samtidigt som bokmässan. Vi gick ett varv kring den, plockade åt oss lite smakprover av dittan och dattan och utövade självkontroll för att inte köpa allt det goda vi stötte på. En chokladspik unnade vi oss dock, från ett stånd vars produkter var skrämmande lika deras verkliga förebilder. Min stackars hjärna hade svårt att ta in att det faktiskt var choklad jag tittade på och inte rostig metall.


Efter att ha stött ihop med Malin, Emil och Ville nere på bokmässan hamnade jag i misstag på matmässan igen, eller rättare sagt på vinmässan. Misstag händer så lätt..? Nå, dryga sex portioner senare hittade jag flera nya viner som förhoppningsvis snart får följa med mig hem från Alko. En stor eloge åt den sommelier som lät oss smaka flera olika viner för en dryckesbiljett!

Wednesday, October 28, 2015

Ratatas internetlista

Nanó publicerade igår följande lista som hon önskade att man skulle fylla i. Jag gillar listor, så sagt och gjort! Dessutom står internethistoria nära mitt hjärta. :)


Vad är de tre första hemsidorna du surfar in på när du öppnar din webbläsare?
För det mesta gmail, universitetets webmail och Facebook. Min startsida består av en 3x4 matris där varje cell är en länk till en hemsida, så det är för det mesta en av dessa tolv sidor som blir den första jag klickar upp. Alternativt börjar jag min internetsession med att öppna alla de webcomics jag regelbundet läser i olika tabs; då är de första sidorna jag surfar in på Ctrl+Alt+Del, Iltasanomats seriesida (för de har Nemi!) och Questionable Content.

När började du surfa aktivt på nätet?
Jisses. Jag minns inte! 2001? Absolut senast 2002!

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 5 år sedan (som du inte besöker längre).
Trollkarlsskolan.se/Magivarlden.se (minns inte när domänet bytte), icanhascheezburger.com, hotmail.com (då använde jag ännu min hotmailadress).

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 10 år sedan (som du inte besöker längre).
hogwarts.nu, IRC-galleria, LegendaryFrog

Vilka internetfenomen/memes kommer du bäst ihåg?
För många!! Men för att nämna bara tre: LOLcats (jag minns deras riktigt första dagar), Twitch Plays Pokémon, och Potter Puppet Pals.

Vad är det bästa/sämsta med internet?
Det bästa är möjligheten att hitta och skapa nytt innehåll, och hur lätt det är att få kontakt med nya personer. Man kan väl säga att samma möjligheter är det sämsta med internet då de används till att på sätt eller annat sprida hat, dålig stämning och felinformation.

Vilka kanaler följer du på youtube?
Bland andra Kayley Melissa som gör fantastiska frisyrinstruktionsvideon, Fine Brothers Entertainment och deras andra kanal REACT som blivit kända för sina kids/teens/adults/youtubers/elders react-videon, The Game Theorists som för fram intressanta teorier om olika datorspel, och Smooth McGroove som gör alldeles otroliga a cappella-versioner av diverse spelmusikstycken.

Vad var det första du någonsin köpte på nätet och vad handlar du idag på nätet?
Jag tror det var ett par pins från hogwarts.nu och fefo.se. I dagens läge köper jag allt möjligt på internet: kläder, böcker, mjukisdjur, datorspel (tack Steam!), sminkprodukter, smycken...

Vilket är det första internetcommunityt du blev del av?
Hogwarts.nu. För alltid i mitt hjärta!

Vilka sociala medier använder du?
Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Tumblr, Youtube, Goodreads, Pinterest. Har också ett konto på Last.fm men är inte längre aktiv där.

Vilka appar klarar du dig inte utan på din smartphone?
"Klara sig utan" är ett ganska starkt påstående. De appar jag använder (så gott som) dagligen är Whatsapp, Telegram, Instagram, gReader, Llama, de inbyggda kalender- och emailapparna och Andropas.

Lista 10 bloggar du följer.
Emzi, Caroline, Andetag, Rofa, uhhh... tror inte jag regelbundet följer med några fler bloggar. Hoppar in i vissa nu och då, då de råkar fånga min blick med något visst inlägg.

Vad är dina favorithashtags?
#brunchbrudarna, #bringyourownaluminiumkastrulljuh
Internskämt och inte ens ledsen för det.

Vad saknar du på internet?
Just nu en konkret gemenskap av samma slag som den hogwarts.nu erbjöd mig i mina tidiga tonår.

Vad är din favoritmeme?
Oj jösses så svår fråga! Hur väljer man bland allt som fått en att skratta? Jag ska försöka hålla listan så kort jag kan! De memes som är obekanta går lätt att kolla upp på knowyourmeme.com.
Mmm whatcha say, rage comics, 60's spiderman, Lord Inglip, I accidentally, Slowpoke, Polandball, Rickroll, all your base are belong to us, fail...listan kunde göras nästan hur lång som helst.

Monday, October 26, 2015

Frisyren fixad!

Efter flera veckors velande gjorde jag äntligen slag i saken och tog mig till en av de närliggande frisörsalongerna (otroligt hur många sådana det finns här, förresten) för att klippa bort mina slitna toppar. Samtidigt fick pannluggen sig också en trimning så att den inte längre hänger ner i ögonen på mig.

Själv blev jag mycket mer nöjd med den här klippningen än min förra. Där jag senast fixade håret gjorde nog frisörskan ett bra arbete med färgningen, men mina toppar blev alltför skarpt avklippta så att resultatet såg onaturligt ut. Nu ser de både bra, välmående och naturliga ut!


Feat. trötta ögon, för senare samma dag hade jag feber.

Thursday, October 22, 2015

Nya boots!

Hösten 2013 konfronterades jag med en personlig tragedi då mina älskade, bruna stövlar gick sönder. Ack, vilka problem man möter här i världen! *dramatisk musik*

Jag tycker i allmänhet inte om att leta efter nya skor (för att inte tala om nya byxor! Det är en hel diskussion för sig!) och försökte på alla sätt ta reda på om de kunde lagas, men skomakarens svar var ett klart och tydligt nej. Då mina egna försök med silikon och diverse andra medel inte heller bet tvingades jag inse att deras saga var all. Sedan dess har jag hållit ögonen öppna efter ett par nya, men inga jag sett eller/och provat har hittills fallit mig i smaken. Men i söndags hittade jag äntligen rätt och kan nu glad i hågen traska ut i höstvädret med detta fina par på fötterna! Hoppas de håller längre än det senaste paret...


De går bra att ha på också då man underhåller katterna på balkongen.

Wednesday, October 21, 2015

Produktprovningskväll

Förra veckan hade jag fixat en chillkväll för #brunchbrudarna hemma hos oss (värsta och bästa hashtaggen någonsin, oj oj ändå!) där vi badade bastu, åt gott och testade oss igenom en del av Forever Livings sortiment. Duktiga Sallu berättade om produkterna och alla fick testa på de som de var intresserade av, både i vardagsrumssoffan och i bastun. Jätteskön kväll måste jag säga, med allt från baguette till chokladfondue och geldricka till ansiktsmask!


Det här var den enda bilden jag lyckades ta under kvällen, men det tyder väl på att vi hade det för roligt för att fundera på fotokompositioner. ;)


Alla tre gelen avsmakades under kvällen. Min favorit är helt klart bits n' peaches, men alla tre verkade gå hem hos folk i varierande grad.

Vill du veta mer om vad för produkter Forever har att erbjuda? Nyfiken på företaget i allmänhet? Kontakta mig på fvikstro[at]gmail.com eller via valfritt annat medium så kan jag berätta mer!

Tuesday, October 20, 2015

Most viewed writer!

En av mina favoritsajter Quora mötte mig idag med ett glatt budskap!
Tydligen har jag skrivit såpass bra svar i kategorin "Finland" att jag klättrat upp bland de tio mest lästa svarsskrivarna! Min tid har inte varit bortkastad! :D

Men allvarligt talat, Quora är en av de sajter jag helhjärtat rekommenderar. Man kan hitta frågor och svar om allt mellan himmel och jord. Jag har lärt mig mer om Tolkiens värld, amerikansk politik och vad folk anser att är de bästa vanor man ska börja bygga i 20-årsåldern än jag någonsin plockat upp någon annanstans. Klicka iväg!

Monday, October 19, 2015

Höstfärger

Varje år fascineras jag av hur snabbt hösten framskrider. I slutet av september tittade jag ut på vår innergård och konstaterade att alla träden där fortfarande var gröna trots att vädret börjat bli kyligare och träden på Aaltos campus, till exempel, redan blivit fint färgade. De tre första bilderna nedan tog jag i fredags då jag lade märke till att höstens färger börjat smyga sig in också på vår innergård, medan den fjärde bilden är tagen idag. Tänk vilken skillnad man kan se på bara några dagar!





Saturday, October 17, 2015

Animerat

Eftersom mitt diplomarbete hittills bara legat i startgroparna har jag haft ganska mycket fritid, speciellt då jag inte kunnat spendera någon del av den tiden med att träna pga en mycket envis flunssa. Vad har jag då gjort med all denna lediga tid? Forskat inför dippan? Läst skönlitteratur? Spelat? Umgåtts med vänner? Delvis, ja, men det jag helt klart spenderat mest tid på de senaste veckorna har varit följande:


Första säsongen av Digimon, dvs Digimon Adventures. På japanska, naturligtvis, den engelska dubben är alldeles förfärlig. Där lyckades den finska bättre! Serien råkar höra till mina absoluta favoriter, och det är lika härligt och lika rörande att se den varje gång. Men dit har min fritid försvunnit: till alla 54 avsnitt den första säsongen bjuder på, plus några favoriter från säsong två, dvs Digimon Adventure 02. Det blev bara vissa utvalda avsnitt från den, för som helhet är 02 mycket sämre än originalserien.

Bara för barn, säger du?


Nej, Digimon har ett djup som nog tilltalar även äldre tittare. Bara man orkar följa med och bli insatt i dess lore finner man den väldigt fascinerande (åtminstone gör jag det!).

Men inte nog med det! Då jag igår kom hem från ett dippamöte med en hejdundrande huvudvärk och inte kunde bli varm oberoende av hur mycket jag byltade på mig, vad gjorde jag då?


Japp, det blev Mumin för hela slanten. Så dit for den kvällen, men inte kan jag egentligen klaga (annat än på flunssan)! Mumin är ju bara för bra!

Friday, October 16, 2015

Livbox oktober

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg blir det här min sista Livbox på ett tag. Produkterna har börjat upprepa sig lite grann, och då jag dessutom har en hel del produkter jag vet att jag vill prova på känns det onödigt att fortsätta få produkter som eventuellt (antagligen) överlappar de jag använder.

Men till saken! Oktoberboxen var vackert guldfärgad och förde tankarna till höstlöven som nu börjat färga staden gyllene.



Den innehöll tre riktigt nya produkter och fyra som redan funnits på marknaden en tid. Dessutom hade de lagt med en liten extra present åt mig som beställt boxen redan en längre tid!

Schwarzkopf Professional BC Bonacure Moisture Kick och BC Bonacure Color Freeze är (juh) båda hårprodukter. Color Freeze ska skydda håret mot värme och hjälpa färgpigment att grabba tag i hårstråna. Jag är inte säker på hur aktuellt det är för mig som bara har slingor och inte helfärgat hår, men någon i bekantskapskretsen kanske har nytta av det. Moisture Kick å sin sida ska hjälpa torrt hår att återfå sin naturliga fuktighetsbalans. Det låter mer som något för mig, som brukar ha ganska elektriskt hår på vintern!
L'Occitane Almond Shower Oil suckade jag lite åt då jag såg den, för jag har minst två andra shower gels av L'Occitane som jag inte ens hunnit ta i bruk ännu. Att det är en duscholja är jag inte heller så förtjust i, för sådana jag testat brukar inte kännas som om de tvättar huden, snarare bara sköljs bort direkt. Få se hur länge den här ligger i skåpet...
SkinGain var en överraskning och något jag inte hört om tidigare. Förpackningen innehåller en kollagenblandning i pulverform som man ska lösa upp i vatten och dricka. Det ska hjälpa din hud om den lider av någon slags problem, t.ex. extra torr eller pigmentfläckar, och också stärka naglarna och håret. Enligt instruktionerna rekommenderas en till två portionsförpackningar per dag, i boxen följde alltså en sådan med. Produktens slogan verkar vara "Kauneus tulee sisältä päin!". Hmm, var har jag hört det förut..?
Vaseline Essential Healing Spray är en bodylotion i sprayformat. Den doftar åtminstone gott, men jag är skamligt dålig på att använda bodylotions. Jobbar på det!
Lumene Nude Perfection Glow foundation passade min hudfärg riktigt bra, men jag tyckte inte den täckte lika bra som den foundation jag för tillfället använder. Det står dock att den här ska vara väldigt lätt på huden, så det kanske beror på det. Efter ett par testomgångar har den suttit riktigt bra på huden, och rinner inte av som riktigt dåliga foundations gör.
Pepsodent White Now Gold vet jag inte om jag kommer att ta i bruk. De tandkrämer jag hittills testat som har något extra whitening-stuff i sig har jag a) inte tyckt om smaken på och b) inte tyckt att känts bra på mina tänder. Den här kan ju för all del vara annorlunda, men jag är ganska kinkig med vad jag stoppar i munnen, så det kan hända att den får flytta till någon bättre behövande.
Och här är extraprodukten jag fick: Bellápierre Shimmer powder Champagne! Bellápierre tillverkar en hel del mineralmakeup, och den här ska gå att använda till lite allt möjligt: som highlighter, ögonskugga, eyeliner, och till och med blandad i nagellack, puder eller läppglans för att ge lite extra skimmer där man vill ha det. Jag har faktiskt inte testat den ännu, men ser mycket fram emot att göra det! Mineralmakeup brukar fungera bra med min hy!

Det var månadens, och, för en obestämd tid framöver, min sista box. Lite bra, lite dåligt och en del meh.

Wednesday, October 14, 2015

Kakbuffet på Kakkugalleria

En av de många saker jag uppskattar med TF är att nationen strävar efter att i så hög grad som möjligt tacka och belöna de som på ett eller annat sätt jobbar för nationen. Naturligtvis ställer jag gärna upp och hjälper till även utan att få något konkret i gengäld (TF är trots allt mitt andra hem), men jag skulle ljuga om jag skulle säga att det inte är trevligt att få ett direkt tack alltemellanåt.

Kanslikommittén brukar kanske inte synas till så mycket som flera andra kommittéer på TF, men i år blev Kanslikommittén'14 belönad med ett besök till Kakkugalleria - ytterst passande med tanke på att kommitténs namn brukar förkortas KaK! Kakkugalleria har en alldeles fantastisk kakbuffet som jag definitivt rekommenderar att man besöker, så länge man ser till att man inte är varken för hungrig eller för mätt då man stiger in genom dörren! Sex kakbitar slank ner för mig, men då fick jag minsann kämpa med de sista tuggorna. Kaffet vi drack till hjälpte lite grann, men det var nog en fullproppad kommitté som efteråt vandrade tillbaka mot Kampen.


Monday, October 12, 2015

Oktoberfest

Teknologföreningens ölförening sTÖFeL ordnade även i år Oktoberfest i TF:s nedre regioner, och precis som i fjol blev baletten ombedda att uppträda där. Med ganska lite tid på oss att planera (totalt vårt eget fel) blev det en halvimproviserad bayerskinspirerad yodeldans till en låt som plågat TF de senaste veckorna. Om ni undgått detta mästerverk finns det att lyssna på nedan! Jag rekommenderar också entimmesversionen och versionen utan playback.

Snyggt värre!

Friday, October 9, 2015

Ett skepp kom lastat

Veckan känns med allt lite extra spännande då jag fick hämta ut fyra paket av varierande storlek igår. Mitt första lass med Foreverprodukter har med andra ord anlänt, och jag ser väldigt mycket fram emot att testa på dem!


Det fjärde paketet var månadens livbox, som också kommer att bli den sista jag får på ett tag. Produkterna har börjat upprepa sig lite för mycket för min smak efter att ha mottagit boxen varje månad i över ett år; jag har inte rum för eller behov av fler fuktighetskrämer och ansiktskrämer (för att inte tala om läppomador!). Däremot rekommenderar jag fortfarande boxen åt de som är intresserade av att testa nya produkter varje månad. Jag använder antagligen mindre makeup och produkter än medelbeställaren, men har ändå varit glad åt över 90% av produkterna varje månad. Användningen är sedan det som släpat efter.


Vad boxen innehöll denna månad får ni läsa om i ett senare, skilt inlägg! Här en liten sneak peak:


Foreverlådorna visade sig innehålla mer produkter än jag förväntat mig, vilket var en glad överraskning! Argi+ var en av de första burkarna som åkte upp ur lådan och rakt i bruk, för jag har viljat prova på den produkten hur länge som helst!


Mycket stuff att läsa igenom också, så den lilla fritid jag har nu på veckoslutet går säkert åt till det!


Idag morgon kändes extra trevlig då jag åter kunde börja dricka min favoritgel! :) Hoppas den hjälper mig slåss mot denna envetna flunssa!