Pages

Thursday, December 31, 2015

A Look Back

2015 har nått sitt slut, och då brukar det vara på sin plats att ta en titt på året som gick. Det känns samtidigt som om året knappt hunnit börja och som om det hänt så mycket att det inte ryms inom ett år, men så är det väl för de flesta.

Jag funderade på att göra som Emzi och göra ett skilt inlägg för varje månad, men eftersom jag är en lat jävel blir det ett enda sammanfattande inlägg i stället. Det tvingar mig å andra sidan att fokusera mer på de stora händelserna under året, i stället för att berätta om varje dansträning jag varit på. Både bra och dåligt!

Januari

Jag tillbringade största delen av månaden på xqrr i Sydamerika tillsammans med 18 andra teknologer. Det var utan tvekan en av de absolut bästa resorna jag varit på. Vi besökte fem länder (vissa av oss sex - vi promenerade över bron mellan Brasilien och Paraguay under en ledig eftermiddag) under dryga tre veckor, och de platser vi besökte och personer vi träffade har lämnat bestående intryck på mig. Bara att nu titta igenom de foton jag tog under resan lockar fram flera skratt och en hel del vemod. Jag får knappast vara med om en liknande resa igen, även om det definitivt är något jag kommer att sträva efter!



Februari

Jag fyllde 25 och firade det med att gå på Brother Firetribes konsert tillsammans med Tova. Mitt trainee-kontrakt med Akukon förnyades, till min stora glädje, och jag fick åter hjälpa till i akustikkonsultprojekten på firman. Som traditionen numera bjuder sångledde jag på TäfLANs årsfest och blev mutad med en hel del chokladpengar. Humpsvakars skivinspelningsveckoslut bjöd på mycket sjungande och en hejdundrande avslutninssitz. Jag hann också vara kvällsmässovärd tillsammans med pappa och Tova.
Mars

TF fyllde 143 och firades speciellt kraftigt av oss i TFS13 som arrangerat årsfesten året innan. Vi kattvaktade min studiekompis katter, och jag fick vara med och lägga sista handen vid TF:s revision. Nightwishs nyaste skiva Endless Forms Most Beautiful släpptes, och jag och Tova skaffade oss signerade versioner av den. I övrigt var min kalender främst fylld av körövningar, deadlines och möten.

April

Jag skrev min sista tent någonsin (såvida jag inte fortsätter studera något annat) och firade det med ett glas skumppa tillsammans med Jonny. Jag såg pjäsen Fosterlandet på Svenska Teatern tillsammans med några kompisar och imponerades stort av sättet de använde tvåspråkigheten i pjäsen. Mineia gav sin första konsert, och vi fick glädjas åt väldigt bra feedback! Humpsvakar gav ut sin trettonde skiva Tritonus eller ett Alfabet i Dissonans, vilket naturligtvis firades med både show och efterföljande bankett. Slutligen firades Wappen, i år i mer kringvandrande format för mig.


Maj

Chalmersspexet Vera underhöll än en gång, med mycket högre kvalitet än de senaste Bobspexen jag varit på. Familjen gjorde ett snabbesök till Lökvik, men jag måste snabbt åka hem för att hinna delta i Kajsas möhippa. Den inkluderade bl.a. att jag satt på en hästrygg för första gången på mer än tio år. På städdagen ställde jag med några kompisar upp en stor försäljningsplätt i Pestparken, och en fredagskväll drog ett annat gäng till Vichtis för bastu och grillande.


Juni

Blind Guardian bjöd på en alldeles fantastisk konsert på Nosturi. TFS13 firade sin sommarträff, och under samma veckoslut flyttade katterna Eben och Gina in med oss. Jag testade pilbågsskytte och fann att det var en sport jag definitivt kunde tänka mig att hålla på med mer regelbundet. Kajsa och Nathan gifte sig i början av månaden, och i slutet av månaden var det dags för den andra Kajsas möhippa. Jag och Stella hade en photoshoot med Emzi. Midsommaren firades hemma i Haga med ett varierande gäng.

Juli

Uppstartsföretaget Feddy ordnade en tävling jag vann, så jag fick en gratis picknick fixad åt mig. Journey to Splits fyllde upp en del av mina kvällar, och vid månadens slut kunde jag faktiskt se framsteg! Min kusin Kalle gifte sig med sin Nora och firade det i mina gamla hemtrakter. Ganska strax efteråt drog jag och pappa till Lökvik för ett par veckor, där jag bland annat för första gången kokade världens bästa fisksoppa på egen hand. Månaden avslutades med en megakonsert på Ratina stadion i Tammerfors, där Sonata Arctica, Children of Bodom och Nightwish visade den bästa sidan av finsk metal.

Augusti

Min kusin Ylva gifte sig med sin Adrian och jag fick äran att sitta vid Harry Potter-bordet. Jag och Tatu flyttade in i vår första helt egna lägenhet och fick utforska en ny stadsdel. Vi besökte bostadsmässan tillsammans med Stella och Leo och kunde konstatera att bubbelpoolar var årets modegrej. Jag hjälpte också en av Akukons konsulter med att mäta bullret från WKND-festivalen.


September

Höstterminen körde igång med otrolig fart för Humpsvakar och Rumpskakar. Jag och Emzi var på Ratatas bloggträff, och i slutet av månaden hade jag och Tatu inflyttningsfest. Dessutom fick jag klartecken av min handledare att köra igång med ett intressant diplomarbetesämne.

Oktober

Kak'14 besökte Kakkugalleria och insåg varför föräldrarna aldrig lät en äta en hel kaka på en gång. Jag fixade en produkttestningskväll för några kompisar, och vi njöt av kopiösa mängder gott att äta. Baletten hade fortsättningsvis ganska mycket keikkor, men jag hann ändå titta mig igenom hela första säsongen av Digimon och så gott som hela Downton Abbey. Ett besök på bok-, mat- och vinmässan genomfördes också. Halloween firades hos Ninni, för min del i 20-talsinspirerad outfit.


November

Dekadensen samlade TF:s tio senaste styrelser till en superfest. Ett gäng medlemmar som redan borde vara färdiga firade sitz på svenska dagen, samma veckoslut som TäfLANs storLAN ordnades och jag lånade en skrattretande mängd böcker från biblioteket. Jag testade på bågskytte för andra gången detta år och kunde konstatera att det fortfarande var lika roligt. Dessutom fick jag möjlighet att delta i en hjärnundersökning och fick se en cool MRI-bild av min hjärna.

December

Mineia hade en kort julföreställning, under vilken vi lyckades röra flera i publiken till tårar. Julpynten plockades fram hemma och jag njöt av adventstiden. Ett flertal julfester firades, bland annat på Akukon och på TF, och Humpsvakar firade sina 54 år på traditionsenligt sätt. Star Wars episode 7 imponerade mer än jag förväntat mig. Julaftonen tillbringade jag detta år hos Tatus familj, och på juldagskvällen förflyttade vi oss till min familj. 30.12. fick jag äntligen min första dippamätning gjord, vilket var en stor lättnad.

Vilket år det har varit! Jag ser fram emot ett minst lika bra 2016!

Monday, December 28, 2015

Några favoritjulklappar

Julen kom och gick (eller går om ett par veckor, beroende på hur man ser saken) och förde med sig en hög presenter. Det var lite spännande att jag och Tatu fick ungefär lika mycket gemensamma gåvor som jag fick individuella, men vi brukar som tur vara bra på att dela på saker. :)

Vår gemensamma hög

Jag ids inte räkna upp allt jag fick i julklapp i år, utan har i stället valt ut mina favoriter, som kan beskådas nedan!


  • Den kombinerade pokémon-HP-tavlan har min syster broderat och söker just nu en plats på våra väggar.
  • The Darkest Minds av Alexandra Bracken och The Atlas of Middle-earth av Karen Wynn Fonstad fick jag av mina föräldrar, som sannerligen vet vad jag uppskattar i bokväg!
  • Sex Notsjö-shotglas i originalförpackning hade Tatus mamma hittat åt oss
  • Bosch MultiTalent-köksmaskinen var verkligen precis vad jag behövde, och jag ser mycket fram emot att prova den! Tatu hade visst lyssnat på en del av mitt muttrande. :)
  • Frukostsetet fick vi av Tatus mamma och ser alldeles underbart ut!
  • Muminmuggarna var en gåva av mina föräldrar, och Iittalamuggarna kom från två av våra vänner
  • Min systers sambo visste att vi behövde en HDMI-splitter och levererade starkt
  • Good Omens av Terry Pratchett och Neil Gaiman låter som en alldeles underbar humorbok. Min syster gjorde ett gott val!
  • A Connecticut yankee at King Arthur's Court av Mark Twain har jag viljat läsa sedan jag för första gången läste Don Rosas Kalle Anka-serie som baserar sig på just den boken. Tusen tack till min kompis Wille för den!

Och sist men inte minst...


... en låda med hundra kakaopåsar som Tatus pappa lagt vantarna på. Jag undrar hur länge det kommer att ta oss att dricka upp dem!

Wednesday, December 23, 2015

Dan' före dan'!

Imorgon är det julafton! Vart har tiden riktigt tagit vägen! Adventstiden började ju nyss? Vi flyttade ju riktigt nyligen? Inte kan det vara nästan ett år sedan jag flög iväg till Sydamerika?!

Huh, jag kan inte ens föreställa mig hur snabbt tiden kommer att gå då jag blir äldre, då det redan nu känns som om åren bara flyger förbi. Å andra sidan tycker jag att jag hunnit med väldigt mycket på ett år, så kanske det jämnar ut det hela.

I år firar jag för första gången inte jul med familjen; i stället firar jag och Tatu med hans föräldrar. Att inte vara hemma på julafton känns väldigt främmande, men å andra sidan ska det bli intressant att se hur Tatus familj firar jul. Vi kommer ändå att delta i båda av mina släktfirande, det enda på juldagen och det andra på julannandagen, för jag kände inte att jag kan byta bort hela min jul på en gång. Dessutom verkar inte Tatus familj ha några särskilda traditioner de dagarna som han ville vara med om, så det råkade passa bra!

Alla presenter är nu inslagna, väskan packad och förväntningarna börjar stiga. Riktigt snart pyser vi iväg på julfirande, och jag blir mycket förvånad om bloggen uppdateras innan mellandagarna.

God Jul!


Thursday, December 17, 2015

TBT: Raskasta joulua och idolträff

Jag gick igenom lite gamla bilder för en tid sedan och snubblade över fotona från de två Raskasta Joulua-konserter jag var med på 2013. För de oinsatta fick jag alltså chansen att tillsammans med några andra sjunga backing vocals under de två konserter som hölls i Kulturhuset i Helsingfors. Raskasta Joulua, som går ut på att sjunga klassiska julsånger i heavytappning, lanserades för 11 år sedan av den alldeles fantastiska Erkka Korhonen, och under årens lopp har allt fler finska artister sällat sig till gänget som i november-december turnerar runtom i Finland. Om ni av någon anledning inte snubblat över detta ännu rekommenderar jag väldigt varmt att ni ger det ett försök, även om metalmusik inte är ert förstahandsval. Albumen finns på Spotify, och några musikvideon på Youtube!

 Här är jag precis mitt i bilden!

Det känns otroligt att det redan gått två år sedan jag var med, det känns ju som igår! Men att träffa flera av sina idoler på samma gång lär ju vara något som stannar kvar i minnet. Jag tycker (och hoppas) att jag inte tappar fattningen så ofta, men att smalltalka med ikoner som Marco Hietala, JP Leppäluoto, Jarkko Ahola och Elize Ryd hör inte riktigt till mina vardagsrutiner. Trots att man logiskt sett vet att de bara är människor de också är det svårt att ställa dem på samma nivå som en själv. Men lo and behold, de jag talade med en längre stund visade sig vara väldigt trevliga personer! Med så många scenvana personer på plats förekom också mycket skratt och spexande bakom scen, och de inkluderade väldigt lätt också oss som bara var där för ett par konserter.

Att kika över axeln på Vili medan han spelade piano, sitta på scenkanten medan rockikonerna soundcheckar, att stå på scenen tillsammans med 75% av Northern Kings... vill jag vara med igen? Ja tack, gärna två!
(Erkka? Pls?)
 Ilja Jalkanen blev typ min favoritperson under kvällens lopp. Positionen var up for grabs även för JP Leppäluoto.

Läs mina tidigare inlägg om den första konserten och den andra konserten!

Saturday, December 12, 2015

Författare jag äger flest böcker av

Min boksamling börjar så småningom uppnå sådana mängder att jag kan känna mig lite stolt över den. Det senaste året har jag utökat mitt utbud med en hel del nya författare, flera av dem sådana jag tänker följa med under hela deras (förhoppningsvis) långa karriärer. Det trängs numera en stor mängd namn i mina hyllor, men naturligtvis finns det vissa författare som tar mer plats än andra. Så går det väl för de flesta. Därför tänker jag nu presentera min topp 10-lista av de författare jag äger flest böcker av!

10. Naomi Novik, 5

Hans Majestäts Drake, Jadetronen, Svartkrut och Eld, Elfenbensriket, Örnarnas Triumf



Platserna 7-10 är egentligen på delad plats eftersom jag äger lika mycket av alla fyra, så jag rankade dem i personlig favoritordning. Naomi Novik har skrivit Temeraire-serien, som i dagens läge består av åtta böcker med en nionde på kommande nästa år. Av någon konstig anledning har bara de fem första böckerna översatts till svenska, efter det övergav Bonnier Carlsen serien. De fem böckerna finns i min ägo, och jag har läst de övriga tre på engelska. Bok ett är en av mina absoluta favoriter i genren historisk fiktion; vem skulle inte tycka om Napoleonkrigen med drakar? Orsaken till att Novik befinner sig så här långt nere på listan är dock att serien blir sämre ju längre den framskrider. Inte dålig, men ett klart steg neråt från den första bokens briljans. En delorsak är, tror jag, att Novik väljer att skicka sina karaktärer på äventyr runtom i världen. Fast det är roligt att se Australien, Kina, Inkariket, Brasilien och Japan i en sådan här alternativ historiamiljö gör det böckerna mycket mindre sammanbundna. Den röda tråden fortsätter, men allt runtomkring den blir svårare att hålla fast vid. Trots att jag kanske låter negativ ser jag mycket fram emot att läsa det avslutande kapitlet i Temeraires och Laurences historia så snart boken publiceras!

9. George R. R. Martin, 5

A Game of Thrones, A Clash of Kings, A Storm of Swords, A Feast for Crows, A Dance with Dragons



Martins serie A Song of Ice and Fire blev världskänd senast då HBO:s populära tv-serie hade premiär. Nu vet jag att jag låter som en hipster, men faktum är att jag läste dem innan tv-serien gjorde hela konceptet populärt. Inte hela serien dock, för jag tror att jag läste bok fem sommaren 2012 och tv-serien hade sin premiär 2011. Och låt mig instämma med internätet: ja, böckerna är bättre, ja, serien har ändrat på en del saker helt i onödan, men ja, den är väldigt välgjord. Den första boken flög jag igenom, fastnade sedan en lång stund ungefär en tredjedel in i bok två, men bara jag tog mig i kragen och kämpade vidare blev det bättre, och resten av böckerna var väldigt bra! Men George, låt oss gå rakt på sak: var tusan är The Winds of Winter? Ingen av oss blir yngre av att vänta!

8. Lian Hearn, 5

Över Näktergalens Golv, På Kudde av Gräs, Under Lysande Måne, Vid Hägerns Skarpa Skri, Och Himlens Vida Väv



Sagan om klanen Otori är ett mästerverk i japansk feodal fantasymiljö. Den femte boken, som är en prequel, tror jag är min favorit av böckerna, medan den fjärde var en stor besvikelse. Originaltrilogin är dock väl värd att läsas!

7. Sarah J. Maas, 5

The Assassin's Blade, Throne of Glass, Crown of Midnight, Heir of Fire, Queen of Shadows



Maas har tagit bokbloggarvärlden med storm med sin berättelse om lönnmördaren Celaena Sardothien och hennes kamp för att överleva i landet Adarlan. Den fjärde boken kom ut i september detta år (The Assassin's Blade är en inte en bok i serien utan en prequel bestående av fem noveller), och då två till är på kommande betyder det att jag måste vänta åtminstone två år för att få reda på vad som händer. Två. År. Inte okej. Fast det ger ju mig gott om tid att läsa om hela serien. Hittills är bok tre, Heir of Fire, min favorit!

6. Ursula K. Le Guin, 6

Trollkarlen från Övärlden, Gravkamrarna i Atuan, Den Yttersta Stranden, Tehanu, Burna av en Annan Vind, Berättelser från Övärlden



Övärlden är en fantastisk serie! Bok fem får mitt hjärta att brista av både sorg och glädje varenda gång, men varje bok i serien lyckas på något sätt överraska mig med hur bra den faktiskt är varje gång jag läser om den. Jag har ingen aning om hur de lyckas med det.

5. Trudi Canavan, 7

The Magician's Apprentice, The Magician's Guild, The Novice, The High Lord, The Ambassador's Mission, The Rogue, The Traitor Queen



Jag förstår inte varför fler människor inte talar om Trudi Canavan. Hon har skrivit en fantastisk fantasytrilogi om Sonea som otippat visar sig vara en magiker, komplett med en prequel som utspelar sig hundratals år tidigare och förklarar mycket om magikernas skrå och världen allt utspelar sig i, och en uppföljartrilogi som utspelar sig tjugo år senare. För att inte tala om hennes helt andra berättelse Age of the Five (också en trilogi, och också fantastisk!) och hennes nyaste Millennium's Rule-trilogi som jag ännu inte läst, och vars andra bok kom ut i år! Läs dem, kära människor, läs dem!

4. J.R.R. Tolkien, 8+4

The Children of Húrin, Ringens Värld, The Silmarillion, The Hobbit, The Fellowship of the Ring, The Two Towers, The Return of the King, Tales from the Perilous Realm + Tolkienin Maailman Kartat, The Wisdom of the Shire, Sagan om Ringen från Bok till Film, En Guide till Tolkien och Sagan om Ringen



Skamfullt nog kommer min favoritförfattare genom tiderna bara på en fjärde plats på denna lista. Jag skyller på att hans verk var så stora, och därför hann han aldrig skriva fler böcker. Åtta av böckerna är faktiskt skrivna av Tolkien (Ringens Värld består av bilagorna som i flera utgåvor finns i slutet av RotK), medan de fyra andra är böcker som direkt anknyter till hans värld. Jag är oändligt fascinerad av den värld Tolkien skapade och kan säker aldrig tacka min pappa nog för att han satte böckerna i mina händer då jag var nio. Men för att uttrycka allt behöver jag ett helt skilt inlägg. Just nu räcker det med att säga att den som inte läst LotR gått miste om en livsupplevelse.

3. Brian Jacques, 12

Martin Krigaren; Mossblomma - del 1; Mossblomma - del 2; Solblixt Stavbäraren; Mariel, Klockmakarens Dotter; Josef, Klockmakaren; Salamandastron; Redwall; Mattimeo - del 1; Mattimeo - del 2; Lutras Pärlor; Långa Patrullen



Böckerna om Redwall är en härlig barnfantasyserie, här uppställda i kronologisk ordning enligt böckernas egna tidslinje. Även om formeln blev bekant efter bara ett par böcker (elak krigsherre i farten, klostret Redwalls invånare involveras antingen genom att själva bli attackerade eller genom att hjälpa till) lyckades Jacques på något sätt göra varje historia unik. Jag är lite besviken på att alla böcker inte blivit översatta till svenska, och har hittills inte hittat de saknade på engelska. Min rekommenderade läsordning: börja med Redwall, fortsätt med Mattimeo, hoppa sedan till början och läs Martin Krigaren och fortsätt i kronologisk ordning. Varning för tårar!

2. Terry Pratchett, 14

The Colour of Magic, The Light Fantastic, Mort, Guards! Guards!, Eric, Reaper Man, Men at Arms, Soul Music, Interesting Times, Feet of Clay, Hogfather, The Last Continent, Thief of Time, Unseen Academicals



Humorn och satirens mästare, Terry Pratchett, har skapat en underbart konstig värld med sin Discworld-serie. Jag äger inte ens hälften av böckerna i den serien, vilket säger en hel del om Pratchetts skrivartalanger, och jag har skrattat högt åt varenda bok jag läst i densamma, vilket säger ännu mer. Det fina med böckerna är att de i princip är fristående så att man kan läsa vilken som helst utan att ha läst resten, men att de ändå har en sammanhängande tidslinje som man lägger märke till då man läst flera av böckerna. Flera karaktärer är återkommande, antingen som huvud- eller sidokaraktärer, så ju fler böcker man läser, desto fler karaktärer känner man igen. Min favorit är Death SOM TALAR I VERSALER. Japp, döden är en karaktär i detta universum, och enligt min åsikt den bästa av dem.

1. J.K. Rowling, 19

Gökens Rop, Harry Potter och De Vises Sten, Harry Potter och Hemligheternas Kammare, Harry Potter och Fången från Azkaban, Harry Potter och Den Flammande Bägaren, Harry Potter och Fenixorden, Harry Potter och Halvblodsprinsen, Harry Potter och Dödsrelikerna, Quidditch Through the Ages, Fantastic Beasts and Where to Find Them, The Tales of Beedle the Bard, Harry Potter and the Philosopher's Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Harry Potter and the Goblet of Fire, Harry Potter and the Order of the Phoenix, Harry Potter and the Half-blood Prince, Harry Potter and the Deathly Hallows, The Casual Vacancy



Jag tror inte att någon är förvånad. HP var den första fandomen jag stiftade bekantskap med, och jag upprätthåller fortfarande kontakten till flera av de vänner jag träffade i olika internetforum under den tiden. Förutom alla sju HP-böcker på både svenska och engelska äger jag de tre böckerna Rowling skrev som komplement till HP, hennes första icke-HP-bok The Casual Vacancy, och en av böckerna hon skrev under pseudonymen Robert Galbraith. Jag, och flera andra, kommer aldrig att ge upp hoppet om en prequelserie.



Så där har ni svart på vitt vilka författare som förekommer mest i min bokhylla! Om ni har läst någon av dessa böcker, berätta det gärna för mig, och ställ gärna frågor om någon bok verkade extra intressant!

Saturday, December 5, 2015

Adventsboktips: My True Love Gave To Me

Om det är en bok det passar perfekt att läsa i adventstider är det följande:


Den publicerades så sent som oktober 2014 och var en massiv hit i bokbloggarsfären. Boken består av tolv berättelser skrivna av tolv olika författare, och berättelsernas enda gemensamma tema är att de på sätt eller annat tangerar vinterns högtider. Bokens underrubrik är "Twelve winter romances" och beskriver ganska bra vad man står inför då man öppnar boken. Vi får bl.a. möta Mags och Noel under fyra års nyårsaftnar och se hur deras vänskap utvecklas, Natalie som blivit uppforstrad av tomten på nordpolen men nu börjar känna sig utanför som den enda människan där, Maria som jobbar i en restaurang i staden Christmas i Kalifornien, och Marigold som inte firar jul men behöver be om en tjänst av en julgransförsäljare. Varje historia lämnar en ytterst varm och ombonad känsla efter sig, och de lyckas alla pricka in den perfekta längden så att man är nöjd med vad man läst, men ändå gärna skulle läsa lite till.

Jag försöker i år läsa en berättelse varannan dag, så att jag avslutar den sista på julafton, och ärligt talat har jag svårt att inte sträckläsa allt på en gång. Redan den första berättelsen fick mig att dra en nöjd suck då jag läste den sista meningen, följd av en inre kamp mot längtan efter att läsa mer. Men genom att dra ut på läsandet har jag något att se fram emot hela adventstiden! My True Love Gave To Me är en bok jag kan rekommendera åt precis alla.

Betyg: 5/5


Friday, December 4, 2015

Jullistan

Jag + listor = sant. Hur skulle jag kunna låta bli jullistan?

Förra årets husbygge
Pepparkakor eller lussebullar?
Oj, det var svårt, men jag tror att pepparkakorna drar längsta strået.

Skumtomtar eller knäck?
Knäck alla gånger!

Ischoklad eller marsipan?
Jag är en marsipanmänniska! Ischoklad är också gott, men inte slår det marsipan.

Köttbullar eller prinskorvar?
Nej nej nej nej nej. Där har ni ert svar.

Julkorv eller julskinka?
Julskinka, alla gånger!

Lax eller sill?
Lax! Min svaghet på julbordet är alltid gravad lax. Och rom!

Sylta eller pastej?
Vi brukar inte ha någondera så jag känner mig inte kvalificerad att svara.

Paradis eller Aladdin?
Absolut ingen skillnad. Om vi har konfektaskar hemma är de så gott som alltid Fazers.

Revbensspjäll eller lutfisk?
Revbensspjäll, även om vi inte kör med någondera av dessa heller.

Glögg eller julmust?
Glögg! Julmust är inte gott!


Rödbetssallad eller dopp i grytan?
Rödbetssallad. Dopp i grytan låter ok det med, men tror rödbetorna vinner.

Ris a la Malta eller risgrynsgröt?
Gröt!

Hemma eller borta?
Hemma. Jag är en traditionsmänniska, speciellt vid julen.

Utomlands eller Finland?
Finland, alltid. Varför tusan skulle man åka bort den bästa tiden på året?

Ge eller få?
Jag gillar båda!

Mysteriet på Greveholm eller Sunes Jul?
Greveholm! Humorn är ju för underbar!
Astrid - "Åh nej, duken! Men Leif, stå inte bara där, gör nåt!
Leif - "Vad då?"
Astrid - "Det vet väl inte jag, det är ju du som är ingenjör!"
Chokladkalender eller paketkalender?
Jag har aldrig haft en chokladkalender, eftersom familjen oftast godisstrejkade hela adventstiden. Paketkalender hade däremot både jag och min syster i många herrans år. En stor eloge åt våra gudmödrar!

Plastgran eller äkta?
Äkta alla gånger!

Arne Weise eller Ernst?
Vem? Vilka?? Vad är det här???

När vill du att första snön ska falla?
I början av november, och sen får den gärna stanna kvar till slutet av februari!


Har du haft en grön gräsmatta på julen?
Alltför många gånger.

När är det dags att pynta?
Till lillajul, dvs. lördagen innan första advent. Jag kan gå med på att sätta upp enkla ljus på balkongen/gården tidigare, för att lysa upp mörkret lite, men ljusstakar, tomtar och stjärnor kommer fram först till lillajul.

Kan du komma på nått negativt med julen?
Fokuseringen på det materiella och stressen som kan skapas då man försöker fixa en "perfekt" jul.

Favorit julfilm?
The Holiday är ju underbar!

Favorit julkalender?
Plåstrets pirat-tv är nog en klassiker! Jag tyckte också mycket om Den Vita Haren som gick 1998. Och Mysteriet på Greveholm, naturligtvis!

Blir du mättad av julen när den är slut eller vill du ha mer jul?
Det kan aldrig bli för mycket jul!

När öppnar du dina julklappar?
På julaftonskvällen, efter att vi ätit middag och hunnit slappna av lite. Back in the days började vi öppnandet efter att Tova och jag sett på julkalendern 17.45.

Favorit juldoft?
Pepparkaka (nejlika+ingefära) och hyacint.

Vad är viktigaste med julen?
Stämningen, att få umgås med familjen och slappna av.

Julkyrkan eller Kalle Ankas jul?
Julkyrkan. Har aldrig sett Kalle Ankas jul. The Snowman är det som gäller!


Thursday, December 3, 2015

Ommöblering

I tre månader har vi nu bott i Dickursby. Då börjar det väl vara dags att kasta om vardagen och skjuta runt möblerna lite.
Inte?
Det var åtminstone vad vi gjorde idag. Inte något stort projekt, som tur, utan något vi bara skjutit upp att göra en tid. För någon månad sedan kastade Tatus jobb ut en stor mängd lundiahyllor, och han passade då på att nappa med sig två stegar och en bunt hyllor hem. Jag visste redan var jag ville ha dem: i sovrummet, så att en bredare hylla kunde bli mitt nya datorbord. Hur vi sen skulle få både mitt piano och mitt nuvarande dator-/smyckes-/förvaringsbord att rymmas krävde lite pusslande, men jag tycker slutresultatet blev riktigt bra.


Pianot och bordet får dela på en stol, men det borde inte ställa till med några problem! Nu har jag lite av ett eget hörn med datorn också, och morgonsolen borde inte störa mig lika mycket längre. Hyllorna gapar än så länge ganska tomma, men snart nog fylls de med böcker. De böcker ni kan se i hyllan är de jag för tillfället har lånat från biblioteket. Jag funderar också på att hämta min lammsamling från föräldrarnas, och de skulle i så fall få bo på en av hyllorna (vi talar över 30 mjukislamm av varierande storlek).


Här kommer jag att trivas!


Wednesday, December 2, 2015

Book colour tag!

Vad göra då man är sjuk och utan energi men känner på sig att ett blogginlägg vore på sin plats? 

Man fyller i en lista!

De som läst min blogg en tid torde veta att jag gillar listor. Det märks också av hur många inlägg som är taggade med just "lista". Den här listan kommer egentligen från booktube, men då jag inte är någon vloggare gör jag den i textform i stället. Som rubriken säger handlar det om böcker och färger! Alla frågor besvaras utgående från färgen jag väljer, så även om frågorna låter väldigt allmänna är utbudet ändå begränsat.

1. Choose a colour. Välj en färg.
Utan att ha tittat på min bokhylla på en stund väljer jag gul. Gul som Hufflepuff!

2. Show all your books in that colour. Visa alla dina böcker i den färgen.
Hoo boy. Okej!


Här är mina vackra böcker i olika nyanser av gult (och en katt). Tretton stycken, så det kunde vara värre.

3. Separate colour by read/unread. Dela in färgen i lästa och olästa böcker.
Det var ganska lätt:


Jag försöker ha så få olästa böcker i min bokhylla som möjligt. Just nu är de flera än de någonsin varit, men bara jag får alla biblioteksböcker lästa ska jag börja jobba på det!

4. What book do you want to read the most? Vilken bok vill du helst läsa?
Då jag bara hade en oläst blev frågan väldigt lätt, men jag tror att Carry On oberoende skulle finnas högt på min lista.

5. What is your favourite book? Vilken är din favoritbok?
Harry Potter och Fången från Azkaban. Förutom min favorit i denna hög är den också min favorit av Potterböckerna.

6. What is your favourite book cover? Vilket omslag är din favorit?


Unseen Academicals! Se bara på det galna fotbollslaget Unseen University lyckas sätta ihop!

7. What is you least favourite book cover? Vilket omslag tycker du minst om?


Inte är det egentligen något större fel på omslaget, men ganska tråkigt är det ju nog. Min åsikt kan dock färgas av att jag inte var överdrivet förtjust i boken.
(Jag vet att pärmen är mer röd än gul. Deal with it.)

8. What is a book you want to buy? Nämn en bok du vill köpa.

Bild från Book Depository.

Sourcery är en av böckerna jag saknar i mitt Pratchett-bibliotek.

9. What is something near you/on your bookshelf? Vad är något nära dig/på din bokhylla?

Något gult, alltså.

Saxen låg bredvid min dator, medan hama-Belle, som min syster gjort, vaktar bokhyllan!

Tagg den som vill!