Pages

Saturday, January 28, 2017

Mina favoritböcker år 2016

Då årets första månad lider mot sitt slut passar det ju bra (*host*) att blicka tillbaka på föregående år och fundera över vad man egentligen hade för sig. Eller, i det här fallet, minnas vilka böcker man läste och älskade, och varför. Här kommer därför en lista över mina favoritböcker år 2016! Kravet för att en bok ska få komma med på listan är endast att jag läste boken under 2016, den kan ha publicerats redan långt tidigare.

Förra årets bästa böcker!

All the Bright Places av Jennifer Niven
5/5
Det här var den första boken jag läste förra året, och jag kunde knappast ha börjat starkare. Sällan har jag läst en så gripande bok! Jag storgrät över de sista kapitlen och kände mig sedan tvungen att skriva ett skilt inlägg om den, så mycket berörde berättelsen mig. I boken möter vi Theo och Violet som båda slåss med olika slags familjesvårigheter och psykiska problem, och berättelsen om hur de växer tillsammans och på sina egna sätt försöker locka varandra tillbaka till livet är både vacker och gripande. Jennifer Niven drar sig inte för att skriva om de mer råa sidorna av sorg och depression, vilket gör det till en tung berättelse att ta till sig, men som jag också skrev i mitt boktips tror jag att det är viktigt att lyfta upp de svåra känslorna och stigmatiserade ämnen. Förvänta dig bara inte ett klassiskt happily ever after då du läser den här boken.
"But I’m not a compilation of symptoms. Not a casualty of shitty parents and an even shittier chemical makeup. Not a problem. Not a diagnosis. Not an illness. Not something to be rescued. I’m a person.”
Recension på Goodreads


All the Light We Cannot See av Anthony Doerr
5/5
En Pulitzerprisvinnande bok, och av goda skäl. Vi följer två barn/ungdomar, en pojke i Hitlerjugend och en blind flicka i det ockuperade Frankrike, vad de gjorde innan kriget kom och var de var under kriget. Det här är inte heller en lätt bok att läsa, men den är tidstrogen och väldigt öppen med hur enkelt och hur svårt det kunde vara att leva under andra världskriget.
“But it is not bravery; I have no choice. I wake up and live my life. Don't you do the same?”
Recension på Goodreads


What if? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions av Randall Munroe
4/5
Har du någonsin undrat vad som skulle hända om det i Marianergraven fanns en portal som gjorde att allt vatten började rinna ut genom den och sippra ut på Mars? Eller om man faktiskt skulle kunna bo på en liten, kompakt asteroid som den Lilla Prinsen? Inte? Randall Munroe har ändå svarat på dessa och flera andra absurda frågor med väldigt välgenomtänkta svar baserade på vetenskapliga artiklar och teorier. Otroligt fascinerande och väldigt roligt!
“Remember: I am a cartoonist. If you follow my advice on safety around nuclear materials, you probably deserve whatever happens to you.” Recension på Goodreads


Days of Blood and Starlight av Laini Taylor
5/5
Första delen i serien, Daughter of Smoke and Bone, var en av mina favoriter 2014, och det känns fortfarande konstigt att jag väntade så länge med att fortsätta läsa serien. Jag tror det har att göra med att jag hade svårt att tro att det kunde bli bättre än bok ett. Jag hade fel. Bok två var SÅ bra, och jag förstår fortfarande inte hur Taylor lyckas skriva en så fascinerande berättelse.
“Your heart is not wrong. Your heart is your strength. You don't have to be ashamed.”Recension på Goodreads
Bok ett i serien, som jag vann i en giveaway

The Battle of the Labyrinth och The Last Olympian av Rick Riordan
5/5
Jag fuskar lite med att slå ihop två böcker, men då de är de två sista böckerna i serien Percy Jackson and the Olympians tycker jag det är befogat. Dessa två var de klart bästa i serien. Riordans skrivande har utvecklats, och hans förmåga att väva ihop en spännande historia visas här i sin bästa dager. Grekisk mytologi i en modern värld måste vara en av de bästa idéerna någonsin.
“You deal with mythological stuff for a few years, you learn that paradises are usually places where you get killed.”Recensioner på Goodreads: BotL, LO


Winter av Marissa Meyer
5/5
Den avslutande delen i Meyers quadrologi The Lunar Chronicles knyter ihop alla lösa ändor och ger läsarna så mycket fint att jag direkt ville läsa om hela serien igen. Vi möter äntligen Winter och hennes värld, och får lära oss så mycket mer om Luna och dess folk (som fortfarande får mig att tänka på Sailor Moon) att det inte är ett under att boken är så tjock. Men inte en enda gång blir det långtråkigt, tvärtom är det något slags hålligång så gott som hela tiden.
“She was prettier than a bouquet of roses and crazier than a headless chicken. Fitting in was not an option.”


The Final Empire av Brandon Sanderson
5/5
Första delen i Sandersons Mistborn-serie sög mig in i en fantastisk virvel av karaktärer, magi, mystiska planer och en ny värld. Efter att ha läst den här förstår jag varför Sanderson fick skriva klart Robert Jordans The Wheel of Time-serie: han har samma grepp om massivt världsbyggande och djupa motivationer och planer som man kan erfara i Jordans böcker. Och vem har inte frågat sig vad som hade hänt om hjälten inte vunnit, utan den onda motståndaren lyckats? Här får vi ett svar.
“The right belief is like a good cloak, I think. If it fits you well, it keeps you warm and safe. The wrong fit however, can suffocate.”


Ready Player One av Ernest Cline
5/5
Varför har du inte redan läst den här boken? Jag har inga ord för att beskriva hur bra den är. Varje gång jag tänker på boken vill jag läsa om den. Ja, den är så bra. Lite fler tankar lyckades jag forma då jag skrev om sommarens lästa böcker, men annars kan jag bara rekommendera den, om och om igen.
“I was watching a collection of vintage '80s cereal commercials when I paused to wonder why cereal manufacturers no longer included toy prizes inside every box. It was a tragedy, in my opinion. Another sign that civilization was going straight down the tubes.”

Between Shades of Gray av Ruta Sepetys
5/5
Hjärtskärande men ack så viktigt om en lettisk familj som under Stalins styre deporteras till Sibirien. Borde vara en obligatorisk bok att läsa under historietimmarna, enligt mig.
“Was it harder to die, or harder to be the one who survived? I was sixteen, an orphan in Siberia, but I knew. It was the one thing I never questioned. I wanted to live.”


Illuminae och Gemina av Amie Kaufman och Jay Kristoff
5/5
Åter två böcker från samma serie, denna gång bok ett och två, båda lika fantastiska. Scifiberättelsen förmedlas till oss via chattloggar, rapporter, dagboksinlägg och dylikt, och fast man kunde tro att berättelsen lätt skulle bli torr eller obergriplig av sådant var denna berättelse i stället en virvelvind av intryck som så smått fick mig att tappa andan. Jag är sällan ett fan av scifi, men dessa böcker får mig att vilja läsa mer i den genren.
“Part of being alive is having life change us. The people around us, the events we live through, all of them shape us. And that's what I think you're afraid of. Maybe not of dying. But of this you, the you you've become, ceasing to exist.”
Recensioner på Goodreads: Illuminae, Gemina


The Name of the Wind av Patrick Rothfuss
5/5
Det här var den bästa fantasyboken jag läst på år och dar. Ja, inräknat Sandersons The Final Empire. Varför har jag inte läst Rothfuss tidigare, var allt jag kunde fråga mig själv medan jag läste om Kvothes äventyr. Jag sträckläste boken på lite mindre än en dag då jag väl kom in i berättelsen (som all fantasy kräver boken en del upplägg innan själva berättelsen kan börja) och håller fast vid mitt påstående att Rothfuss själv tillhör Edema Ruh.
“I have stolen princesses back from sleeping barrow kings. I burned down the town of Trebon. I have spent the night with Felurian and left with both my sanity and my life. I was expelled from the University at a younger age than most people are allowed in. I tread paths by moonlight that others fear to speak of during day. I have talked to gods, loved women, and written songs that make the minstrels weep. You may have heard of me.”


I'll Give You the Sun av Jandy Nelson
5/5
I samma anda som Nivens All the Bright Places, men ändå inte alls om samma sak. Syskon i stället för ett par, men rädslan för att vara sig själv finns där, och sorgen svävar också nära. Ändå är IGYTS så hoppingivande och inbäddad i kärlek att man bara kan kalla den vacker, på alla sätt och vis.
“I didn’t know you could get buried in your own silence.”


Six of Crows och Crooked Kingdom av Leigh Bardugo
5/5 och 4/5
Bardugos duologi expanderar den värld hon skapade i sin Grisha-trilogi (som jag utnämnde till några av de bästa böckerna förra året) och låter oss möta ett gäng nya, levande karaktärer som hon kunde ha skrivit bok efter bok om, om jag varit den som får fatta beslut. Allt börjar med en kupp i bästa Ocean's Eleven-stil och blir bara bättre för varje sida.
“Kaz leaned back. "What's the easiest way to steal a man's wallet?"
"Knife to the throat?" asked Inej.
"Gun to the back?" said Jesper.
"Poison in his cup?" suggested Nina.
"You're all horrible," said Matthias.”
Recension på Goodreads: SoC, CK


The Wrath and the Dawn av Renee Ahdieh
5/5
Tusen och en natt i ny tappning, med ett underbart språk och magi jag måste få veta mer om. Beskrivningarna målar upp en värld som känns både självklar och främmande, och vår huvudkaraktär är stark och modig redan från början, vilket är uppfriskande.
“When I was a boy, my mother would tell me that one of the best things in life is the knowledge that our story isn't over yet. Our story may have come to a close, but your story is still yet to be told. Make it a story worthy of you”

Några böcker som nästan fick vara med på listan:
Naondel av Maria Turtschaninoff
To All the Boys I've Loved Before av Jenny Han
A Court of Mist and Fury av Sarah J. Maas
Truthwitch av Susan Dennard
Tänka, Snabbt och Långsamt av Daniel Kahneman
Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch av Terry Pratchett och Neil Gaiman
Poison Study av Maria V. Snyder

No comments:

Post a Comment